L’activitat esportiva exigent minva la fertilitat dels homes

Les dones poden notar que alguna cosa no va bé per l’alteració de la regla

El consum d’anabolitzants també rebaixa la producció de testosterona i d’espermatozoides fins al punt que els testicles poden reduir-se.

L’activitat esportiva exigent minva la fertilitat dels homes
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El descans i el benestar afavoreixen la salut reproductiva. Però les rutines esportives molt dures i exigents poden afectar la producció hormonal. Segons un estudi publicat a la revista Reproductive BioMedicine Online, només el 14% dels homes joves que van al gimnàs tenen present la repercussió que pot tenir la seva pràctica esportiva sobre la fertilitat.

«Cal anar amb compte», adverteix Maurizio De Rocco, metge andròleg dels centres de referència en andrologia i medicina reproductiva Fertilab Barcelona i Fundació Puigvert.

Segons explica De Rocco, els homes que es veuen afectats per aquest fenomen –el percentatge encara no és «preocupant», ressalta– són els que practiquen exercicis, «siguin del tipus d’esport» que siguin, molt exigents i durs. Per exemple, els entrenaments diaris d’hores de durada, precisa, poden «afectar la producció hormonal endògena».

Aquest fet, a més, no perjudica només els homes: també es donen casos de dones que tenen el sistema hormonal desregulat a causa de la intensitat de l’esport realitzat.

Sense senyals físics

«La diferència entre dones i homes és que elles poden notar que alguna cosa no va bé gràcies a la falta o irregularitat de la menstruació. En canvi, els homes no són tan conscients perquè no disposen de senyal físic que alerti d’aquest canvi hormonal», explica el metge.

Segons De Rocco, les dificultats per concebre també es relacionen amb la «presa de suplements» amb components que juguen en contra de la salut reproductiva dels homes. Segons l’estudi de Reproductive BioMedicine Online, el 79% dels homes joves enquestats afirmen que consumeixen suplements proteínics, que són unes substàncies que «poden alterar l’equilibri entre andrògens i estrògens, incidir en les hormones i influir en la fertilitat a causa de l’activitat estrogénica d’aquestes substàncies», afegeix De Rocco.

Notícies relacionades

Arran de la ingesta d’aquests esteroides anabolitzants, «la producció de testosterona [de la persona que els consumeix] queda inhibida». «El consumidor deixa de produir espermatozoides, es poden arribar a encongir els testicles a llarg termini i augmenta el seu risc de calvície», diu el metge.

Així, De Rocco crida a «conscienciar ja no només sobre el vincle entre fertilitat i esport, sinó sobre la fertilitat en general». «Amb una bona alimentació i un exercici físic moderat disposem de prou energia com per mantenir un estil de vida que permeti estar fort, sa i que no tingui conseqüències negatives en la fertilitat», conclou el doctor.