JUDICI a barcelona

El jurat declara culpable la mare acusada de matar la seva filla

Els membres del tribunal consideren que no es pot aplicar a la dona de Sant Joan Despí cap atenuant o eximent per alteració psicològica en la mort de la petita Yaiza.

El jurat declara culpable la mare acusada de matar la seva filla
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

El jurat va considerar per unanimitat que Cristina Rivas, la dona que va matar el maig del 2021 la seva filla Yaiza, de 4 anys, a Sant Joan Despí, és culpable d’assassinat. Des de fa 10 dies, el Tribunal del Jurat de l’Audiència de Barcelona ha jutjat la processada per aquest crim, per al qual la Fiscalia i l’acusació particular, que representa el pare de la menor, demanen presó permanent revisable. Va ser l’àvia de la víctima i mare de l’acusada, juntament amb una tieta, qui va trobar els cossos al llit del seu propi domicili, després que el pare de Yaiza alertés que la nena aquell dia no havia anat a classe: va anar a buscar-la a l’escola, però no va aparèixer.

En el veredicte només s’ha tingut en compte l’atenuant de col·laboració amb la justícia. El jurat considera que no es pot aplicar cap atenuant o eximent per alteració psicològica, com demanava l’advocada de l’acusada. El veredicte remarca que la processada va intentar tornar amb la seva exparella, el pare de la menor, però la negativa d’ell va provocar "un estat creixent d’indignació, ràbia, tristesa i frustració que es va materialitzar en la metòdica planificació de la mort de la seva filla i del seu propi suïcidi amb l’objectiu de causar el màxim patiment possible" al pare. En aquest sentit, el jurat remarca que Rivas va buscar a internet possibles formes de matar, com psicofàrmacs, i casos coneguts de violència vicària a partir dels quals va fer preparatius, com les cartes de comiat als seus familiars i a l’exmarit, retirar diners en efectiu i canviar el nom de la titularitat del seu vehicle. El jurat recorda que la processada no va demanar ajuda psicològica i assenyalen que durant mesos va actuar amb "meticulositat" per planejar l’assassinat de la seva filla.

Penediment

Notícies relacionades

El jurat va destacar que els dies anteriors al crim va tenir una actitud "normal" i que, un cop va haver matat la seva filla, va sortir a passejar amb el gos i va trucar a la feina i a l’escola per comunicar que aquell dia se n’absentarien totes dues. En el seu últim torn de paraula, Rivas va demanar perdó pel fet. "Tant de bo hagués sigut jo qui estigués morta, no la meva filla", va afirmar. La dona va asfixiar la menor, a qui havia drogat prèviament, i després es va intentar suïcidar prenent pastilles, tot i que finalment va sobreviure. La seva defensa considerava que la processada va actuar "superada per un trastorn mental", malgrat que, amb el seu veredicte, el jurat va acceptar la tesi de les acusacions que afirmaven que la dona havia planificat l’assassinat.

En aquest sentit, en el judici es van llegir les cartes de comiat que l’acusada va deixar als seus pares, a la seva àvia i al pare de Yaiza. A partir dels escrits, tant la fiscalia com l’acusació particular consideren que la processada va cometre el crim presumptament per venjar-se de la seva exparella. "A la meva filla me l’emporto amb mi, que per a això l’he parit jo. Tria si l’enterres o la incineres. Ploraràs la mort de la meva filla. Si m’haguessis firmat l’empadronament per a l’escola, no hauria passat res d’això. Si m’haguessis firmat el paper... Ara et quedes sense la teva filla", assenyala una de les cartes dirigides al pare, com va avançar EL PERIÓDICO. Ara, després del veredicte del jurat, s’enfronta a una pena de presó permanent revisable.