TRAGÈDIA A MALLORCA

La investigació diu que la terrassa de Palma era il·legal

El Medusa Beach tenia llicència de restaurant i també donava serveis de platja

Un excés de pes a la coberta que es va ensorrar dijous en un restaurant de Palma és la possible causa del sinistre que va causar la mort de quatre persones.

La investigació diu que la terrassa de Palma era il·legal
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les primeres investigacions sobre l’ensorrament del Medusa Beach Club a s’Arenal, on van morir quatre persones i 16 més van resultar ferides dijous a la nit, apunten que la terrassa desplomada era il·legal i que va ser sobrecarregada. L’edifici, construït fa una mica més de mig segle, només tenia activitat inicialment al baix com a restaurant, però fa ara uns 15 anys la coberta va ser habilitada com a terrassa per ampliar el negoci.

Les perquisicions obertes per l’Ajuntament de Palma i la Policia Nacional tracten d’aclarir si les obres que es van portar a terme comptaven amb autorització i si es van ajustar als permisos o van anar més enllà. Els tècnics d’Urbanisme estan recopilant la informació que serà remesa després a la policia per avançar en la investigació i depurar possibles responsabilitats per l’ensorrament mortal. Els especialistes van portar a terme ahir una inspecció entre les ruïnes de l’edifici que es va col·lapsar.

Al marge d’aquestes reformes, el Medusa Beach Club operava amb llicència de restaurant, segons consta en els registres públics, malgrat que oferia serveis de club de platja, com actuacions musicals. El negoci ocupava dos edificis diferents als números 34 i 35 del carrer de Cartago i només els baixos de tots dos tenen ús comercial en el cadastre. "Estem mirant tots els expedients. Si hi hagut una reforma i si tenia llicència o no, apareixerà en la documentació. Estem examinant que tot estigui en ordre. I si no ho està, determinarem per què", va explicar el regidor d’Urbanisme de l’ajuntament, Óscar Fidalgo.

Una estructura antiga

El Medusa Beach Club va obrir el 2021 i és propietat d’un empresari austríac, que ha tingut altres negocis de restauració al mateix local des del 2018. Des de l’entorn de l’amo, Christian Arnsteiner, afirmen que les llicències per a l’ús del terrat estaven en vigor.

Respecte a les causes de l’ensorrament, els investigadors treballen amb la hipòtesi que la terrassa que es va ensorrar estava sobrecarregada. El cap dels Bombers de Palma, Eder García, va apuntar a una "causa combinada". D’una banda, "una estructura antiga", i de l’altra, un "sobrepès" a la coberta. "La volta que va cedir era de marès i això sol correspondre a estructures antigues", va assenyalar García. L’estructura que va cedir és una espècie de sostrada que en el moment del sinistre "s’utilitzava com a terrassa".

El cap de bombers va destacar que hi havia bastantes persones a la superfície que es va enfonsar. "En una superfície de 20 metres quadrats, trobem 20 víctimes", va precisar. La terrassa que es va enfonsar es va carregar en la seva caiguda el terra de la planta baixa del local de restauració i les ruïnes van acabar al soterrani.

Dos ferits greus

Notícies relacionades

Les quatre víctimes mortals del sinistre, una de les tragèdies més grans de la història recent de Mallorca, estan ja identificades. Són una treballadora de l’establiment, espanyola de 23 anys; dues turistes alemanyes de 20 i 30 anys, i un altre client senegalès resident a Palma de Mallorca, de 44 anys.

D’altra banda, 16 persones més d’entre 24 i 39 anys van ser traslladades després de l’ensorrament a Son Espases, Son Llàtzer i diverses clíniques privades de Palma. Totes estaven ja fora de perill, segons la informació oficial. Deu dels afectats van rebre l’alta en les hores següents i sis continuaven ingressats ahir a la tarda, dos d’ells amb greus traumatismes. Fonts policials van apuntar que després de l’ensorrament es van comptabilitzar nou persones més amb lesions, però que van acudir pels seus propis mitjans a centres sanitaris. El Jutjat d’Instrucció número 9 de Palma, dirigit pel magistrat Enrique Morell, ha obert diligències.

Temes:

Accident