RESIDÈNCIES

El Govern va pagar fins a 200 euros menys per mes i persona a les concertades

Las residencias DomusVi promueven los entornos sociales activos

Las residencias DomusVi promueven los entornos sociales activos / Cedida

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El 2022, una plaça en una residència geriàtrica a Catalunya costava entre 2.052,54 i 2.206,84 euros per persona al mes, segons el primer estudi de costos que ha elaborat la Conselleria de Drets Socials de la Generalitat. Això suposa una infrafinançament de fins a 200 euros menys al mes per persona si ho comparem amb el que pagava el Govern a les empreses i entitats que gestionaven aquests serveis: 2.002,56 euros per persona i mes.

L’informe, pioner, presentat ahir davant la patronal i els sindicats del sector, posa en evidència l’infrafinançament de les places públiques subcontractades a tercers. El Govern insisteix que es tracta de "dades provisionals" i assegura que des del 2022 ha augmentat el finançament un 13%. Tanbt les patronals com els sindicats ho estudiaran a fons per poder valorar-ho amb més detall.

Compromís

Notícies relacionades

L’estudi de costos de les residències catalanes va ser un compromís que el fins ara conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, va assumir amb sindicats i patronals del sector de la dependència a Catalunya quan va pactar una pujada del 3% en el finançament públic en aquests centres. A canvi, havia de respondre a la pregunta del milió: ¿quant costa mantenir les residències i els centres de dia concertats? La cartera de serveis, del 2011, estipulava que eren 1.869 euros per persona al mes. Però les diferents pujades pactades amb el sector han arribat a situar el preu en 2.124,75.

Les patronals mantenen que els costos s’han disparat i que gestionar aquests centres concertats els acosta a la ruïna. Els sindicats, per la seva banda, demanen millores laborals en un sector en el qual la mà d’obra fuig quan té possibilitat. Les dades presentades ara es mouen en la forquilla d’entre el 2.100 i els 2.200 euros al mes en funció de si els geriàtrics tenen o no centre de dia. Disposar d’aquesta instal·lació rebaixa els costos.