A OSONA

El fiscal demana presó per un abocament de 45.000 litres de purins

La planta de purins de Santa Maria de Corcó, a la comarca d’Osona, ahir.

La planta de purins de Santa Maria de Corcó, a la comarca d’Osona, ahir. / MARC VILA

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Van abocar uns 45.000 litres de purins de porc en una zona boscosa situada a prop de l’explotació que regenten a la població de l’Esquirol, a la comarca d’Osona. Ara, la Fiscalia de Barcelona reclama per a dos ramaders, pare i fill, tres anys i mig de presó, una multa de 9.000 euros i dos anys d’inhabilitació per exercir la seva professió per un delicte contra els recursos naturals, a l’haver causat els purins "un greu dany" a la qualitat del sòl i a les aigües subterrànies i superficials.

L’acusació pública no només culpa els ramaders, sinó també la seva empresa, Bestiar de Cabreres, com a persona jurídica, i sol·licita que se la condemni al pagament d’una altra multa de 12.400 euros. Però també s’afegeix que tant els imputats com l’empresa de la granja costegin la restauració de la zona afectada per l’abocament. Aquesta mercantil, segons la fiscalia, es dedica a la cria i reproducció de porcs i no té un pla de polítiques, procediments i accions per assegurar que les seves activitats s’ajusten a les lleis.

Greu situació

Notícies relacionades

La qualificació del fiscal és només un exemple de la greu situació de les aigües subterrànies a Catalunya. En el dia d’avui, més de la meitat dels aqüífers de tot Espanya, i especialment en zones porcines de Catalunya com Osona, pateixen contaminació per nitrats causats per l’agricultura o la ramaderia. És cert que durant els últims anys s’ha endurit el reglament i que s’han posat algunes sancions a granges que han provocat abocaments descontrolats.

No obstant, el panorama està lluny de canviar, ja que l’activitat ramadera es manté i la recuperació d’aquests recursos naturals és lenta. El problema pot arribar a provocar riscos per a la salut i en el cas concret de la comarca d’Osona, no es pot beure de la majoria de fonts perquè superen el llindar recomanat per l’OMS.