Als 75 anys

Mor Silvia Reyes, històrica activista trans establerta a Barcelona

Mor Silvia Reyes, històrica activista trans establerta a Barcelona
1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La històrica activista trans Silvia Reyes (Las Palmas de Gran Canària, 1949) ha mort a Barcelona, on es va establir fa més de 50 anys i que va ser testimoni de la seva batalla contra la repressió franquista i de la seva impenitent lluita en favor dels drets LGTBI, ja des de la històrica manifestació a la Rambla de 1977.

"Commocionades per la mort de Silvia Reyes Plata. Ens ha deixat una artista incombustible, represaliada pel franquisme, lluitadora i activista trans", va escriure ahir l’Observatori contra l’LGTBI-fòbia. Des de Pride Barcelona també van expressar les seves condolences per una "incansable activista trans" amb una vida que es trena amb la història del col·lectiu des dels anys 70.

Notícies relacionades

De fet, la Silvia va començar la seva lluita personal i política quan encara no existia una paraula per definir "el trans", ja que, com recordava Beatriz Pérez en una entrevista amb aquesta activista, el terme "transsexualitat" no apareixeria fins als anys 90 i l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va deixar de considerar-la una malaltia mental el 2018. Fins llavors, a dones com Reyes se les anomenava travestis.

I va ser per la seva transsexualitat –condició penalitzada per la llei franquista de perillositat i rehabilitació social– que en la dècada dels 70 va ser tancada a la presó Model. En aquells anys, prop d’un miler de persones van ser empresonades per defensar els drets LGTBI.