Els bombers recopilen dades contra els incendis extrems
Hi continua havent incògnites al voltant d’aquests focs de comportament erràtic, que depenen en gran manera de les condicions atmosfèriques.
Els incendis extrems o de sisena generació ja han afectat la regió mediterrània i altres zones del món. S’han observat a Espanya, Grècia, Portugal, Xile i el Canadà. Fins ara, el més semblant a aquest tipus de foc que han abordat els bombers de la Generalitat de Catalunya va ser l’incendi de Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà), del 2021.
No obstant, el GRAF (Grup d’Actuacions Forestals) dels bombers continua investigant per conèixer al detall aquest tipus de focs tan "desconeguts" i que seran cada vegada més habituals ateses les actuals condicions climàtiques. Avui dia, aquest grup especialitzat (tampoc d’altres al món) encara no té prou tecnologia per predir aquest tipus d’incendis. Sí que es coneixen algunes de les condicions que faciliten la seva ignició, però encara és difícil entendre com es comporten.
En alguns casos, els incendis extrems generen un pirocúmul (núvol de foc) que s’arriba a acoblar amb l’atmosfera. Aquest fenomen actua com un motor aeri que converteix l’incendi en incert. El foc pot assolir grans velocitats, de fins a 15quilòmetres per hora, i "caure" a punts llunyans, cosa que complica la propagació.
Ara com ara, el GRAF ja ha estudiat algunes condicions atmosfèriques que poden causar que un foc evolucioni i passi a ser un incendi extrem. Se sap que les altes temperatures i l’elevada radiació solar a l’atmosfera són alguns dels elements clau. A causa de la crisi climàtica, aquesta situació s’està donant més en els últims anys.
"Podem saber si un dia té potencial per a un d’aquests incendis, però encara no podem predir ni quan ni on passaran", detalla un dels responsables del GRAF. El que sí que tenen clar des del cos de bombers és que, en cas que un incendi sigui extrem, s’ha de treballar amb un escenari de màxims. És a dir, és clau imaginar la pitjor situació possible, ja que, en qüestió de minuts o hores, l’esdevenir de l’incendi pot canviar.
Tant pot passar que el foc "s’estiri" i avanci a gran velocitat com també que "caigui" i generi altres focus de perill. En un incendi extrem, el radi de propagació és molt més gran que en qualsevol altre cas: pot arribar als 20 quilòmetres.
Confinar o evacuar
Davant aquesta possibilitat, es poden donar situacions, segons diuen els bombers, en les quals sigui millor deixar d’actuar durant un temps i observar com evoluciona el foc en un perímetre determinat. En aquest sentit, els Bombers de la Generalitat aposten per comunicar sempre quin pla segueixen a l’hora d’abordar un incendi.
Un altre aspecte clau d’aquest tipus de fenòmens és la dificultat per evacuar les persones que es poden veure afectades. Per aquesta raó, molt sovint l’opció és proposar confinaments dins de les cases (i tancar finestres i portes), ja que és més segur que fer una evacuació. Per portar-ho a terme, és essencial que la gent confiï en la gestió dels bombers i segueixi les instruccions que rep.
Cal recordar que, en els incendis forestals, el problema principal és l’emergència i la protecció de les persones. ¿El foc no suposa, llavors, cap problema per a la biodiversitat i per al medi ambient? En la majoria de casos, no. Tant Protecció Civil com els bombers destaquen la importància de salvaguardar les urbanitzacions i els habitatges amb massa forestal pròxima.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Estalvi Amb aquest truc enginyós ja no malgastaràs més paper higiènic
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Joan Cuscó: "El pàdel és imparable: serà olímpic la pròxima dècada"
- Alejandra Fernández: "Quasi deixo de córrer per falta de recursos"
- Busca’t un Lamine