Els metges demanen més recursos per atendre els casos

La calor extrema també propicia l’expansió territorial de malalties tropicals transmeses per mosquits i paparres.

Els metges demanen més recursos per atendre els casos

EFE / Rafa Alcaide

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Cada vegada són més les entitats mèdiques que reclamen redoblar els esforços per atendre les víctimes de la calor extrema. L’últim Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Medicina Intensiva, celebrat fa uns dies a Barcelona, va posar el focus en aquest problema. Sobretot perquè, tal com van alertar desenes d’especialistes, les ucis estan rebent més casos i més greus relacionats amb cops de calor. "Parlem d’una emergència mèdica amb una mortalitat elevada que pot oscil·lar entre el 5% i el 50%", afirma Eduard Argudo, intensivista de l’Hospital de la Vall d’Hebron. Segons explica, els pacients afectats no només requereixen una teràpia de xoc per abaixar la temperatura corporal sinó que, en molts casos, "necessiten intubació, ventilació mecànica i fins teràpies de reemplaçament renal".

La calor extrema també complica el tractament d’altres pacients en estat crític. En aquest sentit, Argudo explica que les persones en estat greu, com aquelles que requereixen mecanismes de ventilació, empitjoren en situacions de calor, de manera que en molts casos requereixen desplaçar-se en vehicles climatitzats. "Si els desplaçaments són per terra, via ambulància, és relativament senzill. Però si es tracta de transport per aire és complicat perquè no tots els helicòpters mèdics tenen aire condicionat i en casos de calor extrema no sempre poden operar amb normalitat", afirma.

Noves malalties

Notícies relacionades

La calor extrema també propicia l’arribada de noves malalties. Sobretot d’aquelles infeccions tropicals transmeses per mosquits o paparres com la malària, la febre del Nil Occidental o el dengue. "Actualment, la majoria dels casos que tractem a Europa són importats per viatgers, però si es donen les condicions climàtiques, podríem començar a veure casos autòctons i fins i tot epidèmies localitzades d’aquestes infeccions a Espanya", alerta l’epidemiòleg Antoni Trilla, de l’Hospital Clínic.

Segons el doctor Ricard Ferrer, cap del Servei de Medicina Intensiva de l’Hospital de la Vall d’Hebron, urgeix adaptar els serveis de salut per atendre, d’una banda, les noves patologies associades al canvi climàtic i, de l’altra, l’evolució de patologies que ja s’atén però que es pot veure agreujada per l’augment de temperatures. "Necessitem canvis estructurals per atendre els pics de demanda durant els mesos més calorosos. També necessitem més formació per millorar en el diagnòstic i tractament de malalties que fins ara no es detectaven a Espanya".