Aprovat in extremis el nou decret del català a l’escola

Helena Morató y Montse Ruiz reaccionan a la próxima inauguración de la residencia para 400 estudiantes

Helena Morató y Montse Ruiz reaccionan a la próxima inauguración de la residencia para 400 estudiantes / Marc Asensio

1
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern va aprovar ahir el decret del règim lingüístic del sistema educatiu, previst en la llei d’educació de Catalunya del 2009 i presentat el juliol passat. Es tracta d’un text que, en paraules de la portaveu, Patrícia Plaja, vol "donar seguretat jurídica als centres". El decret es va començar a redactar després que a l’estiu passat el TSJC obligués tres escoles a impartir "una assignatura troncal" més en castellà. Una sentència que, segons el Departament d’Educació, demostrava "un desconeixement total del funcionament de l’escola catalana", ja que els nous currículums no funcionen per assignatures.

Notícies relacionades

El nou decret –que desplega el títol 2 de la llei d’educació de Catalunya– es proposa blindar les direccions d’escoles i instituts "deixant clar que el responsable del Projecte Lingüístic de Centre (PLC) de cada escola és el Departament d’Educació, no la direcció" (una cosa important davant hipotètiques, tot i que previsibles, futures demandes judicials), i que els PLC no es poden canviar amb el curs ja començat (avançant-se a possibles resolucions judicials contràries al model lingüístic actual).

També amb l’objectiu de "fomentar el bon coneixement del català entre l’alumnat", el decret estableix com a requeriment el nivell C2 de català per accedir a la funció pública docent a partir del curs 2025-2026. És a dir, per als nous docents que s’incorporin al sistema. Per a la resta de docents, el decret és ambigu i deixa la qüestió en mans de la futura conselleria. "A partir del curs 27-28, si així ho determina el Departament competent en matèria educativa, el personal docent de centres educatius haurà d’acreditar el coneixement superior (C2), oral i escrit, de la llengua catalana en els supòsits de l’article 28". Supòsits que comporten una promoció, com procediments de selecció de direccions o de selecció d’inspectors.