Un fàrmac per a pacients amb el gen APOE4 duplicat

Els metges veuen «desesperant» la lentitud europea per aprovar el lecanemab, ja autoritzat als Estats Units, la Xina i el Japó.

Un fàrmac per a pacients amb el gen APOE4 duplicat

b. P.

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els pacients amb el gen APOE4 duplicat són "probablement" els que haurien d’estar primers en la llista per administrar-los el lecanemab, el prometedor fàrmac aprovat ja als Estats Units i que ha demostrat un alentiment del deteriorament cognitiu. Investigadors de l’Institut de Recerca Sant Pau acaben de descobrir una nova forma genèticament determinada d’Alzheimer: les persones amb el gen APOE4 duplicat. Es tracta de pacients que als 60 o 65 anys desenvolupen aquesta demència en el 90% dels casos. "El risc és altíssim i aquestes persones probablement han de ser les primeres en la llista per al lecanemab", apunta Juan Fortea, director de la Unitat de Memòria del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau.

El lecanemab és el primer fàrmac, en dècades, a demostrar una millora en els pacients amb Alzheimer. "Són dades, no una qüestió de fe", precisa Fortea. El medicament és capaç d’alentir l’empitjorament de la malaltia. Té efectes secundaris, però redueix fins a un 27% l’empitjorament dels símptomes de l’Alzheimer. Els experts, entitats, familiars i pacients veuen en aquest fàrmac una esperança en el tractament de la malaltia, per a la qual fins ara no hi havia gairebé opcions.

El lecanemab està ja aprovat als EUA des del juliol del 2023. Però no a Espanya ni a Europa. "S’esperava que s’aprovés aquest març o abril, però es va anul·lar. Ara esperem que es faci al llarg d’aquest any. Però és un fàrmac ja aprovat i que ja s’està administrant als Estats Units, a la Xina i al Japó", explica el doctor Fortea, per a qui la "lentitud" d’Europa a l’hora d’aprovar fàrmacs, "necessaris" com aquest segons ell, és "desesperant". "És frustrant saber que els nostres pacients encara no es poden beneficiar d’aquests medicaments per lentitud burocràtica", assenyala Fortea.

Deteriorament cognitiu

Notícies relacionades

El lecanemab (amb el nom comercial de Leqembi) és un anticòs per al tractament del deteriorament cognitiu i demència lleu causada per l’Alzheimer. El fàrmac, desenvolupat i comercialitzat per les companyies farmacèutiques Biogen i Eisai, és el primer aprovat per la via tradicional de la FDA (l’agència de regulació sanitària nord-americana) que intervé en la progressió de la malaltia.

El fàrmac redueix els marcadors d’amiloide (proteïna clau en el desenvolupament de l’Alzheimer) i ha aconseguit alentir en un 27% el deteriorament cognitiu en pacients en fases inicials. Es tracta, per tant, del medicament que aconseguiria modificar el curs de la malaltia, frenant el deteriorament cognitiu, per la qual cosa representa un avenç significatiu en la recerca de l’Alzheimer, segons valoren els investigadors i les entitats. No hi ha evidència que aquest o qualsevol tractament pugui restaurar o revertir memòries perdudes o la funció cognitiva derivada d’aquesta malaltia.