Joves ecologistes de tot el món faran vaga pel clima

La plataforma Fridays for Future convoca per demà centenars de protestes per denunciar la inacció dels governs: «El futur s’asseca i la nostra casa està en flames».

Los jóvenes luchan por una acción contra el cambio climático

Los jóvenes luchan por una acción contra el cambio climático / Agencias

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Moviments ecologistes de tot el món, liderats per la marea estudiantil de Fridays for Future, han convocat una nova vaga global pel clima per demà. La convocatòria compta ja amb més de 500 marxes organitzades arreu del món a favor de la lluita climàtica i la justícia social. A Espanya ja hi ha una desena de protestes convocades en ciutats com Barcelona, Madrid, Bilbao, Alacant, Còrdova i Palma. En el cas espanyol, les protestes posen èmfasi en la "mala gestió política davant la sequera". "El nostre futur s’asseca i la nostra casa està en flames", clamen des de Joventut pel clima, entitat espanyola que hi ha darrere d’aquesta convocatòria.

La plataforma d’ecologistes espanyols recorda que, segons apuntava un recent informe de Greenpeace, gairebé 12 milions d’espanyols estan patint algun tipus de restricció en l’ús d’aigua a causa de la sequera. "Els governs imposen talls a la ciutadania en lloc d’assenyalar els veritables culpables", afirmen. "Mentre les dutxes no poden durar més de tres minuts, al sud de la península Ibèrica hi ha cada vegada més camps de golf que malgasten aigua. Aquesta no és manera de gestionar una sequera", critiquen els activistes, que reclamen aplicar canvis estructurals en les "grans indústries i corporacions" per pal·liar l’escassetat d’aigua.

La convocatòria de Joventut pel clima també clama contra l’impacte mediambiental de sectors com, per exemple, el turisme. En aquest sentit, els activistes recorden que el turista mitjà consumeix fins al doble i el triple d’aigua que un resident convencional i que els turistes de luxe poden arribar a consumir entre cinc i vuit vegades més que un resident. "Estem cansats de veure com els creuers que atraquen a les nostres costes consumeixen una mitjana de 628.000 litres d’aigua per cada amarratge", remarquen els joves activistes, que reclamen que en moments com l’actual, mentre diverses regions espanyols s’enfronten a una sequera sense precedents i a una greu escassetat d’aigua, "hem de prioritzar el benestar de la població davant els luxes innecessaris".

De moment, ja hi ha una desena de manifestacions convocades a tot Espanya. A Barcelona, per exemple, s’ha convocat una concentració davant l’ajuntament (plaça de Sant Jaume) a les dotze del migdia. A Madrid, la protesta tindrà lloc davant el Congrés dels Diputats a les sis de la tarda. També hi ha desenes de convocatòries en escoles i en instituts de tot el territori. Tot apunta que en les pròximes hores i dies aquesta llista anirà creixent exponencialment, tal com ha passat ja amb altres convocatòries d’aquest tipus, i acabarà sumant desenes de protestes més en molts altres municipis del territori espanyol.

Viure a 47 graus

Notícies relacionades

Les protestes espanyoles també denuncien la falta de mesures d’adaptació per fer front a la calor cada vegada més extrema que afecta Espanya durant l’estiu. Davant això, els activistes reclamen "no talar arbres" (com s’ha fet, per exemple, en ciutats com Madrid) i que s’aposti de manera clara per "aïllar vivendes i edificis públics per poder suportar les altes temperatures".

"Estem farts de fer exàmens mentre ens està a punt de donar un cop de calor", conclouen els joves activistes, que recorden que la calor s’acarnissa especialment amb aquells grups en risc d’exclusió social, que viuen en vivendes "més degradades, mal aïllades i sense possibilitat de refrigeració" i que, en definitiva, acaben vivint dies sencers a 47 graus centígrads.