Catalunya suavitza les restriccions de piscines

El decret de la Generalitat flexibilitza les multes a municipis i detalla l’ús de dessalinitzadores mòbils per part d’hotelers i empreses.

Catalunya suavitza les restriccions de piscines

guillem costa carlota camps

2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El Govern va presentar ahir un decret que modificarà alguns aspectes del Pla Especial de Sequera (PES). Les piscines, les restriccions hídriques al turisme, els usos de les dessalinitzadores portàtils i el règim sancionador als municipis són les principals qüestions que canvien. L’Executiu ha decidit fer aquest pas per adaptar les restriccions per sequera a l’estiu, en vista que la crisi hídrica no remetrà i per donar més "eines" als ajuntaments, amb qui la Generalitat diu haver pactat les mesures.

Com ja va avançar dissabte passat EL PERIÓDICO, la nova norma permetrà omplir piscines públiques i privades si els ajuntaments les censen com a refugis climàtics. Aquestes últimes, les privades, a canvi de poder ser operatives, s’hauran d’obrir a la ciutadania. Segons va explicar la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, l’objectiu de la mesura és fer més suportables els mesos de màxima calor a la població "més vulnerable". "És un tema de salut pública", va defensar Plaja. La decisió permetrà omplir piscines d’hotels, centres esportius privats –no federats ni terapèutics, als quals ja es permetia fer-ho–, o també comunitats de veïns, sempre que arribin a un acord amb l’ajuntament per obrir-les a la ciutadania. Quines seran les que ho podran fer i quines no, i com ho podran fer –horaris i preus– dependrà dels municipis. El decret del Govern no estableix una normativa comuna perquè considera que invalidaria competències municipals i que cada població té les seves "casuístiques diferents", tot i que donen per fet que prevaldrà el "sentit comú" en l’elaboració d’aquest mapa de refugis climàtics.

Plaja va descartar que es tracti d’una mesura per acontentar el sector turístic a les portes de la campanya electoral i va defensar que la voluntat de la norma és que la ciutadania pugui refrescar-se davant les onades de calor. "La piscina de l’Hotel Majestic és l’última de les nostres preocupacions. El que ens preocupa són els pobles d’interior, lluny de la costa, on s’obre la finestra i no corre l’aire", va justificar la portaveu ja en el torn de preguntes "No parlem de piscines d’ús lúdic, és per fer front a les temperatures extremes", va dir, i va demanar també a la ciutadania que no contempli les piscines com en anys anteriors, perquè la situació dels pantans és d’"excepcionalitat" després de mesos de pluges molt escasses.

Límit al turisme

Notícies relacionades

Però més enllà de les piscines, i com també va avançar aquest diari, el Govern ha decidit introduir en el Pla Especial de Sequera uns llindars de consums màxims per plaça d’allotjament als establiments turístics. I aquests límits equivalen al que consumeixen els catalans de mitjana.

Els ajuntaments tindran la possibilitat, si així ho decideixen, d’aplicar aquests límits màxims, és a dir, podran controlar que els establiments turístics no gastin més aigua de la que consumeix de mitjana un ciutadà de Catalunya. No obstant, aquesta norma només serà obligatòria per a aquells municipis que faci tres mesos consecutius que superen les dotacions màximes establertes.