Ripoll, contra la censura del cartell de la festa major

La ciutat es va despertar ahir plena dels cartells censurats per l’alcaldessa, Sílvia Orriols. A les imatges es veia una dona amb vel.

Ripoll, contra la censura del cartell de la festa major

ELISENDA COLELL

2
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell
Elisenda Colell

Redactora

Especialista en pobresa, migracions, dependència, infància vulnerable, feminismes i LGTBI

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La ciutat de Ripoll es va despertar atapeïda dels cartells de la festa major, censurats la setmana passada per l’alcaldessa, Sílvia Orriols, tot i que unes hores després han sigut arrencats per desconeguts. Diversos ciutadans del municipi havien decidit omplir els carrers de la capital del Ripollès com a protesta contra la censura d’un cartell que s’ha transformat en un símbol contra la islamofòbia, el racisme i en favor de la tolerància. "O hi ha festa per a tothom o no n’hi ha per a ningú", deien alguns dels participants d’aquesta acció.

Dilluns, la il·lustradora Ivonne Navarro va ser seleccionada com la guanyadora del concurs de cartells de la festa major de Sant Eudald de Ripoll, pels vots d’un jurat professional i de la ciutadania del municipi. Però l’alcaldessa Sílvia Orriols, sense cap potestat per a això i en contra de les bases del mateix concurs, va obligar Navarro a modificar el cartell. El motiu: hi apareixia una figura femenina amb un vel islàmic que Orriols no tolerava.

L’alcaldessa, que lidera un partit xenòfob que també concorre a les eleccions catalanes, creu que a la festa major del seu poble no pot aparèixer un hijab perquè és, segons la seva opinió, un símbol "misogin". Però l’autora del cartell té una altra visió. "Aquesta figura hi és perquè jo vull que la festa sigui inclusiva, i a Ripoll hi ha moltes dones que porten aquest mocador i vull que se sentin part de la festa", va explicar Navarro a aquest diari.

Arrencats

Notícies relacionades

La iniciativa de penjar el cartell prohibit divendres a la nit buscava protestar contra aquesta decisió de l’alcaldessa. "Jo no l’he votada i l’hauré d’aguantar quatre anys ¿no?, doncs a ella li tocarà aguantar aquest cartell que ha elegit el poble de Ripoll", deia un altre dels participants en aquesta encartellada. En aquesta protesta també participaron membres de diverses entitats, com ara Unió Contra el Feixisme i el Racisme o la Fundació Marroquina Juvenil del Ripollès. "Volem posar fi a la censura i visibilitzar el cartell guanyador", afegia Omar Elabdali, el seu president.

Tan sols unes hores després de la protesta, els autors de l’acció van veure com els cartells col·locats durant la nit havien sigut retirats, directament arrencats de les parets. Assenyalen l’alcaldessa i el seu entorn com a responsables de la desaparició de les imatges.

Temes:

Ripoll Ciutadans