SALUT

Alerta pel risc de contagi de la grip aviària als humans

L’epizoòtia, amb una letalitat del 53% en les persones, podria causar tants «estralls» com la grip porcina del 2009. A Espanya hi va haver llavors 271 morts. 

Alerta pel risc de contagi de la grip aviària als humans

BEATRIZ PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

La grip aviària (el subtipus H5N1) pot acabar causant els mateixos estralls que la pandèmia de grip porcina (el subtipus H1N1) del 2009. Aquell any, unes 271 persones van morir a Espanya per aquest virus: se’n van registrar 1.500 casos, però s’especula que en realitat van ser 150.000. Arreu del món van morir oficialment 18.000 persones però, de nou, es creu que en van ser moltes més: unes 284.400. Tant la grip aviària com la porcina són un tipus de grip A.

Ahir, científics de Nova York van llançar una advertència després de la detecció de grip aviària altament contagiosa en algunes aus de la ciutat. Dimecres, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) va confirmar que un home amb grip aviària es va contagiar pel seu contacte amb vaques infectades a Texas (EUA), tot i que el seu estat no és greu. I la setmana passada científics espanyols van confirmar que la mort de milers de pingüins a l’Antàrtida va ser per grip aviària.

La zoonosi és una malaltia infecciosa que passa d’un animal a un humà. En el cas d’aquesta grip aviària es tracta del subtipus H5N1. Circula arreu del món des de 1996. Segons l’OMS, des de l’any passat i fins aquest abril s’han detectat arreu del món uns 889 casos en humans de fins a 23 països diferents. ¿Per què espanta tant? "Perquè la seva letalitat és del 53%", segons explica Joan Caylà, membre de la Societat Espanyola d’Epidemiologia (SEE).

"La por és que passi amb la grip aviària el mateix que amb la grip porcina del 2009. En aquell moment, dins d’un animal, que era el porc, van coincidir el virus de la grip aviària, el de la grip del porc i el de la grip humana. Això va fer que es creés un nou virus que va afectar els humans", explica aquest epidemiòleg, que creu que hi ha "risc" que amb la grip aviària passi el mateix, si bé, de moment, afecta principalment persones que treballen en corrals o granges.

"Desastre econòmic"

Notícies relacionades

La grip aviària, com explica Caylà, afecta "molt" les aus silvestres i "poc" els mamífers. "Pot ser que acabin sent infectats ocells de corral. I això implicaria un desastre econòmic perquè caldria sacrificar milions d’aus", explica Caylà. A Polònia, van morir 34 gats per grip aviària i a Itàlia, cinc gossos. Des del ressorgiment de la grip aviària en la temporada 2020-2021, almenys 250 milions d’ocells de corral han sigut sacrificats arreu del món per tallar els brots d’arrel.

¿Serà la grip aviària la pròxima pandèmia? "És molt difícil de dir –respon Caylà–. Ara hi ha un cert risc perquè s’estan afectant moltes aus silvestres. El problema és que a Espanya o Europa el virus pot afectar les aus de granja, cosa que implicaria sacrificar molts bilions d’aus". Per això aquest expert veu imprescindible reforçar la comunicació entre la "sanitat humana" i la "sanitat veterinària".

Temes:

Grip aviària