Fenomen natural

L’eclipsemania es dispara als EUA

Companyies de lloguer de cotxes i allotjaments han disparat les seves reserves

«Un eclipsi ens deixa veure literalment nostre lloc en l’univers», explica un científic 

Ciència, emoció, espectacle i molt negoci es donen la mà en l’eclipsi solar total que serà visible demà al llarg de 4.000 quilòmetres, de Texas a Maine.

L’eclipsemania es dispara als EUA

IDOYA NOAIN

2
Es llegeix en minuts
Idoya Noain
Idoya Noain

Corresponsal als EUA

Ubicada/t a EUA

ver +

Hertz, la companyia de lloguer de vehicles, ha vist com s’han disparat les seves reserves aquests dies en un 3.000%. Per a finals de febrer, Airbnb havia experimentat un augment del 1.000% en les recerques d’allotjament en una franja de 4.000 quilòmetres que va des d’Eagle Pass, a Texas, fins a Houlton, a Maine. I el mapa que tenyeix de vermell les reserves tancades en aquesta web i pàgines similars marca a la perfecció el recorregut que ho explica tot: per allà, en una amplada de 185 quilòmetres, en una zona que té més de 31 milions d’habitants però on s’esperen milions de visitants més, passa l’anomenada franja de la totalitat de l’eclipsi solar total que els Estats Units viuran demà dilluns.

L’eclipsemania que fa mesos, i fins i tot anys, que es cuina ha entrat en ebullició al país i l’excitació està justificada. Tot i que el 2017 es va viure ja als EUA un eclipsi solar total, en aquest cas, l’activitat del sol es troba a prop del seu pic màxim en el seu cicle. I quan la lluna –que és unes 400 vegades més petita que l’astre rei però també està unes 400 vegades més a prop de la Terra– s’interposi plenament entre tots dos, la ciència i la màgia emocional del fenomen sorgiran en tota la seva esplendor (tot i que la nuvolositat en una part del recorregut amenaça de deslluir-lo).

Fantasmagòrica foscor

Aquest espectacle que amaga el sol i que al fer-ho revela tota la seva naturalesa, s’obrirà amb el que es coneix com el primer contacte, quan la lluna comenci a interposar-se entre el planeta i el sol. Apareixeran llavors les fugaces "perles de Baily", rajos de llum del sol que irradien a través dels monticles lunars en l’horitzó del satèl·lit. Després es veurà l’anomenat "anell de diamants" i, una vegada conclogui aquella fase, que durarà entre 70 i 80 minuts, arribarà el segon contacte, el més esperat, l’únic en què es poden treure les ulleres especials que protegeixen els ulls: la totalitat.

Aleshores la foscor arribarà amb sorprenent rapidesa i s’instal·larà una fantasmagòrica foscor diürna. La temperatura caurà. Podria arribar a veure’s la cromosfera, el cercle rosa prim que hi ha al voltant de la lluna i que produeix l’hidrogen. I després es farà visible la corona, aquesta imatge de llum blanca que és l’atmosfera exterior del sol i que, atesa la intensa activitat solar en l’ocasió d’aquest eclipsi, es preveu que serà especialment magnífica.

Notícies relacionades

També brillaran estrelles i planetes, sobretot Júpiter a l’esquerra del sol i, al seu torn, a l’esquerra hi haurà Venus, que tindrà al costat Mart i Saturn, que també guanyaran visibilitat. I quan acabi la totalitat, que, depenent de la zona on es visqui l’eclipsi, durarà entre dos minuts i una mica més de quatre, el procés es repetirà a la inversa.

Que sigui predictible no li treu emoció. Com ha dit Nicola Fox, cap científica de la NASA, "tot i que saps el que passarà, és increïble. El sol sembla una cosa viva, que respira". I en paraules de Michael Kirk, astrofísic de l’agència espacial nord-americana, "un eclipsi ens deixa veure literalment el nostre lloc en l’univers".

Temes:

Airbnb NASA