Daniel Sancho, al banc dels acusats

Després de passar gairebé vuit mesos a la presó de l’illa tailandesa de Samui, el jove espanyol acusat de l’assassinat del colombià Edwin Arrieta s’enfronta al judici a partir de demà.

4
Es llegeix en minuts
Luis Rendueles
Luis Rendueles

Redactor

Especialista en sucesos, investigació

ver +

Daniel Sancho, de 30 anys, fill de l’actor Rodolfo Sancho, es juga literalment la vida en el judici que comença demà a Tailàndia contra ell per l’assassinat i esquarterament d’Edwin Arrieta, el cirurgià colombià de 45 anys que havia sigut el seu amant durant poc més d’un any. El cas va despertar un gran enrenou mediàtic i va ser una de les notícies de l’estiu passat.

La fiscalia i l’acusació que representa la família de la víctima defensaran que va ser un crim planejat i executat amb absoluta fredor. La defensa del jove espanyol, per la seva banda, argumentarà davant la cort provincial de Koh Samui que la mort d’Arrieta es va produir enmig d’una baralla després de comunicar Sancho a la seva parella la decisió de trencar la relació. Aquesta serà la principal qüestió que definirà la futura condemna de l’espanyol, cosa que pot marcar la diferència entre la pena capital, cadena perpètua o vuit anys de presó. Per respondre a aquesta pregunta, acusació i defensa plantejaran altres qüestions i altres respostes del que va passar abans i després del crim d’Edwin Arrieta.

La policia tailandesa i la fiscalia consideren que Sancho va comprar el ganivet, la serra i les bosses d’escombraries per matar i fer desaparèixer el cos d’Edwin Arrieta, que va arribar un dia després que ell a Tailàndia. Per tant, es tractaria d’un assassinat premeditat, castigat en aquest país fins i tot amb la pena màxima.

La defensa de Daniel Sancho afirmarà, per contra, que va comprar aquestes eines perquè volia fer vídeos de cuina tailandesa per al seu canal de Youtube. Afirmen que fins i tot va demanar permís a la propietària del bungalou per cuinar a l’habitació. A més, insistiran que Sancho no va utilitzar cap d’aquestes armes per desmembrar Arrieta. De fet, el ganivet amb què ho va fer es va perdre després del crim, després de la reconstrucció dels fets i una cerimònia de neteja espiritual budista a l’habitació.

En bosses d’escombraries

Sancho va confessar haver desmembrat el cos i haver-lo ficat en bosses d’escombraries. Algunes les va deixar a diversos contenidors i d’altres les va llançar al mar. No s’ha recuperat tot el cos del cirurgià, només algunes parts, entre elles el cap, que va aparèixer dins d’una bossa entre unes roques a prop de la platja de Koh Phangan.

S’han fet fins a quatre informes d’autòpsia. En el judici es veuran els tres primers. Són parcials i limitats a les restes que anaven sent trobades, primer a l’abocador i després a prop de la platja. L’autòpsia del cap indica una fractura de l’os occipital, a la part posterior del crani. La defensa de Sancho intentarà que el tribunal cregui la versió de l’acusat: es van barallar, Arrieta va intentar agredir-lo sexualment, ell es va defensar, el va empènyer i es va colpejar amb el cap contra el lavabo.

Una vegada que el va veure mort, Sancho el va desmembrar en diverses parts. En la seva última declaració, feta ja amb presència d’advocat i des de la presó, l’arrestat va confessar que va trossejar el cos d’Arrieta "entre 17 i 20 parts" i les va posar després en "vuit o nou" bosses d’escombraries. "Sis o set d’aquestes bosses" les va tirar al mar, per a la qual cosa va llogar un caiac. Després, se’n va anar a sopar amb dues noies. No va arribar a acudir a la festa de la Lluna plena.

Daniel Sancho tenia un bitllet de tornada a Espanya per al 12 d’agost. Però tot just arribar a Tailàndia el va canviar i va prolongar la seva estada 11 dies més, fins al 23 d’agost. Per a la seva defensa, això seria un indici que no tenia planejat cometre cap crim.

La policia i la fiscalia tailandesa afirmaran, en canvi, que Sancho no se’n podia anar de Tailàndia després del crim perquè no tenia el seu passaport. L’havia deixat a la botiga de motos on n’havia llogat una per anar a recollir Arrieta quan va aterrar al país.

Després del crim, Daniel Sancho va anar amb dues noies a sopar, però no va arribar a anar a la festa de la Lluna plena. La germana d’Edwin Arrieta li va trucar per telèfon i li va preguntar per Edwin. Estava molt preocupada perquè no el localitzava i ell li va mentir. Poc després, Sancho va acudir a una comissaria de policia en companyia d’una de les dues noies amb les que havia sopat. En principi, anava a denunciar la desaparició d’Arrieta. Ja no va sortir en llibertat.

Ni drogues ni brot psicòtic

Notícies relacionades

La defensa no al·legarà ni que Sancho va prendre drogues ni que va patir un brot psicòtic, circumstàncies que, en un judici a Espanya, podrien rebaixar la condemna o fins i tot anul·lar-la. És cert que Sancho havia estat acudint a un psicòleg a Espanya a causa de la situació d’estrès que passava amb Arrieta, però no té diagnosticada cap malaltia mental. Quant a les drogues, les proves que li van fer després del crim a Tailàndia van donar resultat negatiu

Les primeres dades de la policia tailandesa assenyalaven que el cirurgià plàstic havia aterrat a Tailàndia amb 80.000 dòlars en metàl·lic. La seva germana, fins i tot, va afirmar que els diners eren per comprar instrumental quirúrgic. Tant els diners en efectiu com la maleta en què suposadament ho portava han desaparegut.

Temes:

Espanyol Motos