Crim mediàtic

‘Big Joke’: el superpolicia, i monjo budista, que ha liderat el cas Daniel Sancho

El Govern tailandès va encarregar aquest cas al subdirector de la policia Surachate Hakparn, cosa que demostra la rellevància que dona a l’assumpte

DIRECTE | Última hora del cas Sancho

Daniel Sancho va parlar amb la família d’Edwin Arrieta després de matar-lo

4
Es llegeix en minuts
Adrián Foncillas
Adrián Foncillas

Periodista

ver +

Un turista assassinat i esquarterat seguit d’un terrabastall mediàtic que primer posa en dubte la fama de país segur i després el seu sistema penal i carcerari. ¿A qui trucar per liquidar la crisi causada per Daniel Sancho, fill de l’actor Rodolfo Sancho? És una pregunta retòrica: només al subdirector de la policia i apagafocs nacional, Surachate Hakparn, més conegut com a Big Joke o «gran broma», poderós i mediàtic a parts iguals. 

Surachate, de 54 anys, va desembarcar a Koh Panghan tan aviat com van començar a aparèixer restes humanes en bosses a l’illa meridional. Complerta la seva missió, i comprovat que el crim perpetrat per Sancho, que va assassinar i va esquarterar Edwin Arrieta, no permetia gaires elucubracions, va deixar la investigació a la policia local. Però el seu immediat assenyalament remarca la rellevància que li va donar a l’assumpte el Govern. 

Un dels seus últims casos mesura la seva figura. Va arrestar aquest any un francès que extorsionava la colònia estrangera de Pattaya a canvi de seguretat al·ludint als seus forts llaços amb la policia. ¿Les seves proves? Fotografies que s’havia fet en actes públics al costat de Surachate.  

La seva carrera està grapada al vertigen des que va sortir de l’escola de cadets. Amb poc més de 40 anys ja era general i apuntava a l’estrellat. Ha estat vinculat a la immigració, un assumpte delicat i capital en un país que viu del turisme. Una dècada enrere encara era habitual que els estrangers es perpetuessin al país amb visats invàlids. Surachate va posar ordre i es va fer un nom. La política migratòria actual, més conforme amb un país raonable i modern, serà la seva empremta més perdurable.

Expert en crisis internacionals

També ha lidiat amb crisis internacionals en les quals el seu país es jugava l’honra. Potser el més cèlebre va ser el de la jove saudita Rahaf Mohammed al-Qunun, capturada a l’aeroport de Bangkok després de fugir de Kuwait, que des d’un hotel va tuitejar clamant per la seva llibertat fins a convertir-se en un fenomen global. Tailàndia, que en principi va voler repatriar-la, es va negar a tornar-la «a la mort» a l’Aràbia Saudita i la jove va rebre poc després l’estatus de refugiada. Un altre assumpte espinós que li va caure a Surachate va ser l’enfonsament d’un ferri a Phuket amb desenes de xinesos morts que amenaçava amb una crisi diplomàtica seriosa amb Pequín.  

L’anomenen Big Joke per un joc de paraules amb el seu nom i la seva pulsió al somriure i un tracte afable a contrapel en el gremi. Afegeixin-li el seu físic afavorit i carisma i tenim la seva fama. En la seva carrera, no obstant, no han faltat els avencs. El 2019 va ser relegat sense explicacions oficials a un anodí lloc a l’oficina del primer ministre.  

La premsa britànica l’havia atiat per dubtar d’una turista que deia haver sigut violada i amenaçar-la de no deixar-la entrar més al país si es demostrava que mentia. Però és més factible que la seva caiguda tingués a veure amb la reprimenda del general Prayut Chan-o-cha. El llavors dictador li va recordar que l’uniforme demana disciplina després de les seves crítiques a la compra d’un sistema d’identificació biomètrica de 65 milions de dòlars i de l’eficàcia de la qual dubtava Surachate. És purificada la corrupció de la policia tailandesa i els contractes de l’estament amb amics. Mesos després el seu vehicle aparcat en un freqüentat i cèntric carrer de Bangkok va rebre sis trets d’uns motoristes que mai van ser capturats i que van ignorar que el seu objectiu estava llavors fent-se un massatge.

Notícies relacionades

Surachate va respondre a l’afront emportant-se la seva família a l’Índia i ordenant-se monjo budista. Les fotos de l’afaitada de la seva testa van ser virals al seu país. Va tornar, gradualment va recuperar el seu estatus i les qüestions migratòries l’hi van quedar petites. En el seu deure hi ha la resolució dels crims més atroços amb estrangers pel mig. Daniel Sancho no és el primer espanyol en la seva carrera. Un lustre enrere en va detenir un altre per violar una dona al seu apartament de luxe de la capital. I un repàs de l’hemeroteca recent descarta el tedi en la seva jornada laboral: la campanya contra un centenar de funcionaris d’immigració que venen visats a xinesos amb foscos negocis a Tailàndia o la detenció d’una dona per enverinar 14 persones.

A Kho Pangán va arribar, va arreglar la crisi i va marxar amb el seu somriure de marca a la recerca d’un altre incendi.