‘Narcoxalets’ amb marihuana al Maresme

Una investigació conjunta dels Mossos d’Esquadra i la Policia Nacional aconsegueix desarticular un clan familiar d’origen iranià amb plantacions en cases de luxe de la comarca. En l’operació van detenir 14 persones i van intervenir 110 quilos de cabdells i 7.000 plantes.

Vista aèria de la zona del  Maresme on s’ubicaven  uns dels ‘narcoxalets’. | MOSSOS D’ESQUADRA

Vista aèria de la zona del Maresme on s’ubicaven uns dels ‘narcoxalets’. | MOSSOS D’ESQUADRA

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

No només hi ha els narcopisos o les produccions clandestines de droga en vivendes més humils, també es poden trobar narcoxalets amb plantacions de marihuana en habitatges d’alt standing. És el que van descobrir agents dels Mossos d’Esquadra i de la Policia Nacional que en una operació conjunta han desarticulat un clan familiar d’origen iranià que cultivava aquesta droga en cases de luxe del Maresme per després exportar-la a Europa.

Hi ha 14 detinguts acusats de tràfic de drogues, pertinença a organització criminal i defraudació de fluid elèctric. L’operació va tenir lloc el 13 de març passat amb la detenció dels sospitosos i el registre de sis domicilis del Maresme. Allà es van trobar 110 quilos de cabdells de marihuana aptes per a la venda, 7.000 plantes de marihuana en diferents estats de floració, així com cinc vehicles utilitzats per l’organització, des de furgonetes per transportar la droga fins a cotxes d’alta gamma.

El 14 de març es van fer dos registres més i es va recopilar informació sobre la banda, i el 25 de març va tenir lloc l’última detenció, quan un sospitós aterrava a l’aeroport Josep Tarradellas Barcelona-el Prat.

Els agents remarquen que es tracta d’una organització estructurada entorn d’un clan familiar d’origen iranià, però amb documentació holandesa. La majoria dels integrants residien al Maresme des de fa un quants anys. S’havien especialitzat en el cultiu indoor de marihuana.

Els investigadors van detectar en les entrades a les plantacions una alta sofisticació i automatització, ja que alguns sospitosos tenien experiència prèvia en el cultiu de marihuana. Als líders del grup els consten antecedents a Holanda per tràfic de drogues abans d’assentar-se a Espanya.

Una estructura jerarquitzada

Tant les plantacions com les vivendes dels caps del grup estaven ubicades en cases unifamiliars en diverses urbanitzacions de luxe del Maresme. Els investigats llogaven els immobles pagant grans quantitats de diners, cosa que els feia passar desapercebuts per la policia. A part, el fet de triar cases aïllades de nuclis urbans feia que tampoc mantinguessin contactes amb altres residents de la zona.

Segons els agents, la banda estava liderada per diversos germans i altres familiars directes que composaven una estructura jeràrquica rígida en la qual no utilitzaven mai persones alienes al grup per mantenir la discreció. Només en casos puntuals, requerien serveis de terceres persones poc qualificades per a tasques de manteniment del cultiu, tractament de la marihuana, envàs i transport d’aquesta per vendre-la posteriorment.

Tot era supervisat pels caps del grup criminal. Els investigadors van detectar que aquests jardiners no tenien coneixement global de l’entramat criminal pel qual treballaven. A més, altres detinguts proveïen l’organització de material i equips especialitzats per a la producció de marihuana, mentre que alguns sospitosos controlaven empreses immobiliàries per obtenir d’aquesta manera cases i lloguers de vehicles.

Connexions irregulars

Notícies relacionades

Els habitatges amb plantacions de marihuana estaven connectats de manera fraudulenta al subministrament elèctric. 17 tècnics de distribució van col·laborar amb els agents i van comprovar que les connexions a la xarxa elèctrica als sis domicilis i als locals registrats eren irregulars.

Calculen que el clan va cometre un frau energètic d’1,53 GWh, cosa que equival al consum d’una població de 438 vivendes, tenint en compte un consum anual de 3.500 kWh per vivenda. El cost de l’energia defraudada ascendeix a una quantitat de 383.469 euros. Tots els detinguts van passar a disposició judicial i es va ordenar presó provisional per a cinc d’ells.