El Govern impulsa el primer pla específic per a l’autisme

El Govern impulsa el primer pla específic per a l’autisme

nIEVEs salinAs

2
Es llegeix en minuts
Nieves Salinas

El ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, va visitar ahir el Centre Espanyol sobre Trastorn de l’Espectre de l’Autisme i va apadrinar la presentació del primer Pla d’Acció de l’Estratègia Espanyola en TEA. Es tracta d’un instrument que permetrà "fer aterrar i concretar" les mesures d’aquesta estratègia, que compta amb una dotació de 40 milions d’euros, i que es desenvoluparà durant els pròxims tres anys amb el finançament per part de diferents ministeris, concretament els de Drets Socials, Sanitat, Educació i Treball.

Més de la meitat del pressupost anirà destinat a fomentar l’educació i el treball inclusius i de qualitat de les persones amb l’espectre de l’autisme, amb 28,2 milions d’euros. "La política social és un pilar que ens serveix per construir un país amb més dignitat per a tothom", va assenyalar Bustinduy.

El Dia Mundial de Conscienciació sobre l’Autisme 2024, que es commemorava ahir, el ministre de Drets Socials va qualificar d’"honor" visitar un centre que és assessor del Reial Patronat sobre Discapacitat i va néixer com un projecte pilot finançat amb fons del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència. El Centre Espanyol, gestionat per la Confederació Autisme Espanya, té entre els seus pilars la investigació participativa, la formació i la divulgació sobre el TEA.

A Espanya, amb les dades disponibles més actualitzades (Imserso, 2021), hi ha 127.612 persones amb TEA. De totes elles, el 76,5% són homes (97.620) i el 23,5%, dones (29.992).

Una de les novetats del pla és que tindrà en compte la manifestació de l’autisme en dones i nenes davant el "biaix de gènere" en la detecció. Així, el pla recull una mesura concreta respecte al diagnòstic precoç, en el qual s’explicita que es tindrà en compte la manifestació de l’autisme en dones i nenes. Es preveu el marc de la detecció durant els 1.000 primers dies de vida, termini previst en la futura llei de famílies i "que ha de servir per formalitzar el suport de l’Administració General de l’Estat i de tots els poders públics a l’atenció primerenca", segons el ministre.

Origen neurobiològic

Notícies relacionades

El trastorn de l’espectre de l’autisme (TEA) és una condició d’origen neurobiològic que afecta la configuració del sistema nerviós i el funcionament del cervell. Acompanya la persona al llarg de la seva vida i afecta, fonamentalment, dues àrees del funcionament personal: la comunicació i la interacció social i la flexibilitat del comportament i del pensament.

El ministre va afirmar que el Pla d’Acció, que està articulat entorn de 15 línies estratègiques, dona resposta a les necessitats d’aquest col·lectiu i de les seves famílies. "Volem fer d’Espanya un país que aculli, cuidi i respecti la diversitat humana", va dir el ministre.