Els casos de tos ferina d’aquest any ja multipliquen per 13 els del 2023

Salut registra, aquest primer trimestre, 7.230 contagis davant els 566 de tot l’any passat. L’epidèmia afecta sobretot nens: un nadó de menys d’un any va ingressar a l’uci el mes passat.

Una enfermera administra la vacuna de la tosferina a un bebé.

Una enfermera administra la vacuna de la tosferina a un bebé. / El Periódico

4
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha registrat, en aquest primer trimestre d’any, un total de 7.230 casos de tos ferina davant els 566 que va comptabilitzar durant tot el 2023. L’últim informe de l’Agència de Salut Pública de Catalunya (Aspcat), al que ha tingut accés EL PERIÓDICO i que data d’ahir, reflecteix com els casos, en tot just tres mesos, multipliquen per 13 les xifres assolides al llarg de l’any anterior. La tos ferina comença amb una fase catarral similar al refredat que dura una o dues setmanes, a què segueixen uns atacs de tos molt forts amb un so agut molt característic.

A més, les corbes epidèmiques de la tos ferina són llargues, per la qual cosa Salut considera que encara queden "alguns mesos, potser un parell", abans d’arribar al pic màxim. Per donar una idea de com està augmentant, entre gener i febrer d’aquest 2024, Salut va notificar 2.284 casos. Un mes després ja són 7.230. Malgrat això, la conselleria, que insisteix a reforçar la vacunació contra la tos ferina, precisa que l’epidèmia no està tensant el sistema sanitari ni suposa un greu desafiament de salut pública. De fet, la majoria de casos són lleus.

Però cal prestar-li atenció. L’últim mes, a Catalunya, un nadó de menys d’un mes va estar a l’uci a causa d’aquesta malaltia infecciosa. S’ha recuperat satisfactòriament, segons Salut. De moment, a Catalunya no s’ha registrat cap mort. A Espanya va morir per tos ferina l’any passat un lactant la mare del qual no s’havia vacunat durant l’embaràs, com recull l’informe del Centre Nacional d’Epidemiologia (CNE) de l’Institut de Salut Carles III, que va ser avançat fa dos dies per El País.

El document d’aquest dimecres de l’Aspcat precisa que, d’aquests 7.230 casos notificats de tos ferina des de començament d’any, un total de 4.650 (un 59% d’ells) es van confirmar microbiològicament amb una prova PCR o per vincle epidemiològic. D’aquests 4.560, un total de 14 van estar hospitalitzats, i un (el nadó menor d’un any), a l’uci. Així, de tots els contagis, només un 0,3% van necessitar ingressar, el que reflecteix el baix impacte sanitari que té la tos ferina en comparació amb altres epidèmies com la bronquiolitis, que el 2022 va saturar les ucis pediàtriques.

L’increment de contagis de tos ferina s’està produint principalment a la franja d’edat d’entre 10 i 14 anys (que aglutina un total de 2.844 casos), seguida de la franja d’edat compresa entre els 15 i els 49 anys (1.821 casos) i pels nens d’entre 5 i 9 anys (1.237 casos). La majoria de brots estan tenint lloc a les escoles, seguides de l’àmbit familiar.

A la capital catalana, l’Agència de Salut Pública de Barcelona (Aspb) ha registrat de moment un total de 337 casos, segons les últimes dades actualitzades el 24 de març, davant els 67 de tot el 2023.

El Vallès i Lleida

La tos ferina és una infecció respiratòria aguda bacteriana molt contagiosa. Es considera una malaltia endèmica a escala mundial amb brots epidèmics cada tres o cinc anys. Com explica el subdirector general de Vigilància i Resposta a Emergència de Salut Pública, Jacobo Mendioroz, després de la pandèmia de la covid hi ha més persones "susceptibles" de contagiar-se. Passa amb més malalties infeccioses, com el xarampió. "No només a Catalunya, sinó a tot Europa", precisa Mandioroz.

Mendioroz explica que els equips de vigilància epidemiològica estan veient més casos a les comarques del Vallès i Lleida degut, en part, que són zones que "notifiquen millor". "La tendència és la mateixa a tot arreu", insisteix i, tot i que respon que és "difícil" fer prediccions, avisa que les corbes de la tos ferina poden ser "llargues". "Ens poden quedar alguns mesos, potser un parell, abans d’arribar al màxim", explica aquest epidemiòleg.

Notícies relacionades

La tos ferina afecta persones de qualsevol edat. A Barcelona ciutat, per exemple, segons les xifres de l’Aspb, el segon grup més afectat després del dels nens d’entre 10 i 14 anys, és el dels més grans de 30. "L’estratègia més eficaç és la vacunació amb molta diferència -remarca Mendioroz-. Cal vacunar els menors [aquesta vacuna es posa als 2, 4 i 11 mesos, i després hi ha un record als sis anys] i a les dones gestants perquè aquesta transmeti els anticossos al fetus".

"Una de les conseqüències de la covid ha sigut la pèrdua de molts calendaris vacunals. La tos ferina és especialment preocupant quant a mortalitat en els lactants molt petits", explica per la seva banda el pediatre Gonzalo Pin, que insisteix a tornar a les taxes vacunals d’abans de la pandèmia. "Tot i que Espanya és un dels països amb millors calendaris vacunals, el que està passant és un problema de taxa vacunal, no una fallada de la vacuna", assevera.