La guardiola de l’ACA continua creixent i acumula 615 milions de €

La guardiola de l’ACA continua creixent i acumula 615 milions de €

ACN

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa setmanes que els partits de l’oposició i alguns agents econòmics critiquen amb vehemència la baixa execució d’inversions de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). La realitat és que, malgrat la gran quantitat de projectes i subvencions que s’han anunciat per lluitar contra la sequera, el grau d’execució d’aquestes inversions continua sent baix.

Tant que el sobrant dels comptes de l’ACA, la guardiola de tresoreria, ja més que sanejada, ha tornat a créixer l’últim any. Si el 31 de desembre del 2022 el romanent era de 540 milions, el 31 de desembre del 2023 (l’exercici de la gran sequera) aquest fons ha crescut i arriba als 615 milions d’euros. ¿I com s’explica que, el 2023, quan la crisi hídrica ja era greu, aquest fons continués creixent?

El Govern de la Generalitat ja ha assenyalat més d’una vegada que la major part d’aquests diners estan lligats a inversions concretes que encara no s’han fet, com per exemple les ajudes que encara estan per resoldre perquè els ajuntaments puguin millorar les seves pròpies xarxes de distribució d’aigua.

Notícies relacionades

No obstant, en aquest moment no està compromesa tota la guardiola. Per remeiar aquesta situació, en les últimes hores, segons ha pogut comprovar EL PERIÓDICO, el consell d’administració de l’Agència ha donat llum verda a un document que autoritza el director de l’entitat, Samuel Reyes, a destinar el romanent de tresoreria que no estigui lligat a cap inversió a despeses d’aquest 2024 i els pròxims anys.

És a dir: mentre els últims comptes no estiguin tancats, es deixa en suspens el límit de despesa a càrrec de romanents i es permet utilitzar, sempre que Reyes consideri que cal, fins a un 90% dels diners no destinats a projectes concrets per a altres despeses. Així s’intentarà que aquesta guardiola deixi de créixer.