La família de la cuinera assassinada exigeix la dimissió d’Ubasart

Els funcionaris de les presons catalanes mantenen les mobilitzacions després de reunir-se amb Vilagrà i no aconseguir forçar cap renúncia. Avui traslladaran la seva protesta al Parlament.

La família de la cuinera assassinada exigeix la dimissió d’Ubasart

j. g. albalat germán gonzález

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

La indignació per l’assassinat de la cuinera de la presó tarragonina de Mas d’Enric, Nuria L., en mans d’un pres no cessa. La família de la dona es va unir ahir al clamor dels empleats de les presons catalanes per exigir la dimissió de la consellera de Justícia, Gemma Ubasart, i del secretari general de Mesures Penals, Amand Calderó. "Tots som la Nuria", van cridar ahir a la plaça de Sant Jaume, a les portes del Palau de la Generalitat, centenars de funcionaris que exigeixen la depuració de responsabilitats pel crim i un increment de les mesures de seguretat a les presons. A la protesta s’hi van unir, entre sanglots, familiars de la víctima.

Un nebot de la cuinera, el Pablo, es va pronunciar amb rotunditat sobre la situació: "La repressió no és una solució, la solució passa per fer justícia i dimissions. Set dies després de l’assassinat de la meva tia, ningú ha assumit responsabilitats. Un treballador seu ha mort en mans d’un assassí i no han donat explicacions. Això no és de valents".

Els concentrats, que van guardar uns minuts de silenci en memòria de la Nuria, van ser rebuts finalment durant tres quarts d’hora per la vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, a qui van plantejar les seves reivindicacions, començant per les dimissions d’Ubasart i Calderó. Van topar amb la negativa del Govern, que defensa la gestió de la conselleria. Per això, els treballadors han decidit mantenir les mobilitzacions i avui es concentraran a les portes del Parlament, on Ubasart té previst comparèixer per donar explicacions a la Cambra.

El mateix president, Pere Aragonès, va ratificar la seva "confiança" en Ubasart i el seu equip i va fer una crida als sindicats de presons per "dialogar" per buscar solucions. "La solució vindrà de les propostes", va recalcar en declaracions a La Sexta.

Fonts del Govern van assegurar que, en la reunió amb els sindicats, Vilagrà va traslladar en nom de l’Executiu que s’estan analitzant les circumstàncies sobre l’assassinat de la cuinera i que s’assumiran les responsabilitats pertinents". La vicepresidenta, segons les mateixes fonts, va oferir als treballadors penitenciaris asseure’s i compartir-hi la informació i les decisions, així com continuar amb les converses que fa mesos es van iniciar per millorar la seguretat de les presons.

Els funcionaris, no obstant, van reiterar que no s’asseuran a la taula si abans no se cessa Calderó. "Molt bones paraules, molt bona disposició perquè estiguem callats. Hem dit que no, que si no hi ha dimissions la lluita continuarà", va dir Núria Nasarre, del sindicat UGT, una de les participants en la reunió.

Depurar responsabilitats

"Fa una setmana que va morir Nuria i ningú ha aixecat el cap per entonar un mea culpa", va exposar Francina, una empleada de la presó de Mas d’Enric i companya de la cuinera assassinada. "Nuria, no t’abandonarem i lluitarem fins al final. La teva mort no serà en va", va incidir exigint que es depurin responsabilitats. "No han tingut la dignitat de dimitir", va insistir, amb referència als responsables de la Conselleria de Justícia.

Notícies relacionades

"Fins ara s’han mostrat molt enrocats", va remarcar Raquel, una altra funcionària de presons. "La plantilla reclamem dimissions i som aquí (a la plaça de Sant Jaume) perquè se’ns senti", va afirmar abans d’insistir que Ubasart i el responsable de presons haurien de cessar dels seus càrrecs. Una petició unànime entre els sindicats de presons, que van rebre el suport de Pablo, el nebot de Nuria, que va remarcar que és amb ells perquè estan "lluitant per una causa i per canviar el sistema penitenciari". El familiar va dir que ell no era protagonista de res, sinó que ho era la seva tia, "a qui han llevat la vida injustament".

D’altra banda, la Síndica de Greuges, Esther Giménez-Salinas, va oferir la institució que representa per mediar en el conflicte.