Canvi d'estació

¿Quan comença la primavera del 2020? Dia i hora de l'equinocci

L'inici de la nova estació marca un canvi radical a l'entorn natural i a l'ambient, i deixa al descobert els secrets més bonics de la naturalesa

¿Quan comença la primavera del 2020? Dia i hora de l'equinocci
2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La primavera és una de les estacions de l’any que més canvis provoca a la naturalesa, a més d’estar carregada de qüestions mitològiques que tenen els orígens des del començament de la humanitat i, que en certa manera, estan relacionades precisament amb la fertilitat i la fecunditat de la terra i de les espècies.

Aquest 2020, la primavera entra de manera oficial a l’hemisferi nord divendres, 20 de març, concretament a les 4:49 hora espanyola (3:49 UTC), i a partir d’aquest moment, la vida en aquesta zona del planeta comença a tenir més color i una essència molt especial.

El fenomen astronòmic de l’equinocci

Astronòmicament, l’arribada de la primavera es relaciona amb l’equinocci, que en el cas de l’hemisferi nord se situa entre el 20 i 21 de març. L’estació sol tenir una durada mitjana de 3 mesos.

L’equinocci de primavera és particularment especial, ja que en aquesta estació la Terra és al centre de l’òrbita del Sol i aquest creua l’equador celeste cap al nord i el planeta pren una posició tal que té la mateixa distància respecte al Sol als dos hemisferis.

D’acord amb la posició i la inclinació de la Terra, els rajos del Sol tenen la mateixa distància, i per això a l’equinocci la durada del dia és la mateixa que la de la nit i llavors hi ha més llum solar que durant l’hivern, i també propicia la possibilitat de fer més activitats a l’aire lliure.

El canvi en el temps

Una de les coses més evidents d’aquesta temporada és l’augment de la temperatura i el canvi en el temps, fet que genera que el procés de renovació de la naturalesa s’acceleri i amb això tot prengui una tonalitat especial amb una aroma de vitalitat.

Però malgrat que la primavera es caracteritza per un clima de temperat a càlid, aquesta estació meteorològicament és molt canviant, amb dies assolellats en abundància, però també els mesos de març i l’abril destaquen per alguns xàfecs en el que es coneix com les «primeres pluges de l’any», una combinació perfecta per fer florir la naturalesa en tota la seva esplendor.

Inspira la creativitat i la imaginació

Notícies relacionades

I a més de tot això, la primavera també ha sigut una temporada que inspira la creació artística i literària i des de temps remots, diversos poetes, escriptors i músics han utilitzat aquesta estació com a recurs estilístic i, en nombroses metàfores, com a símbol de fertilitat,  joventut i frescor.

Això pot ser per la bellesa que encarna en si mateixa, i per tant, una manera d’exemplificar-ho de manera molt col·loquial és amb la frase «estar a la flor de la vida», que al·ludeix en certa manera a la primavera i al que aquesta estació representava. Un altre exemple d’això és la meravellosa obra de les quatre estacions d’Antonio Vivaldi  i, en especial, els moviments que dedica a la primavera.

Temes:

Primavera