L’Audiència deixa lliure Alves amb una fiança d’un milió d’euros

El futbolista, que busca contra rellotge la manera de reunir la quantitat econòmica imposada pel tribunal, podria sortir avui de la presó. La víctima se sent «molt indignada, desesperada i frustrada» després de conèixer la decisió judicial.

L’Audiència deixa lliure Alves amb una fiança d’un milió d’euros

J. G. ALBALAT GERMÁN GONZÁLEZ

3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

La Audiència de Barcelona ha deixat en llibertat provisional Dani Alves, condemnat a quatre anys i sis mesos de presó per l’agressió sexual a una jove a la discoteca Sutton la matinada del 31 de desembre del 2023. Li ha imposat una fiança d’un milió d’euros, a més de retirar-li els passaports que té –espanyol i brasiler– prohibir-li sortir de territori espanyol i obligar-lo a comparèixer setmanalment davant del tribunal. També li imposa ordre d’allunyament i prohibició de comunicació amb la víctima.

Tot just notificar-se ahir a la seva defensa la resolució, les advocades que representen el jugador es van posar en marxa contra rellotge per reunir la fiança i, fins i tot, es va recórrer a la família de Neymar, que ja li havia prestat els 150.000 euros per a la indemnització de la víctima. No obstant, no van poder aconseguir aquesta quantitat abans que tanqués l’oficina de la Secció 21 de l’Audiència, a les dues del migdia. Per tant, l’astre brasiler dormirà un dia més a la presó de Brians 2. Tan aviat com la secretària de la Secció 21 tingui constància del pagament, donarà l’ordre perquè Alves pugui sortir al carrer, cosa que podria passar aquest mateix dijous.

L’advocada de la jove violada, Ester García, va admetre que li havia sigut molt difícil comunicar a la seva clienta amb arguments jurídics la decisió de l’Audiència i va remarcar que la posada en llibertat de l’astre brasiler demostra que "hi ha una justícia per a rics", alhora que va anunciar que recorrerà l’excarceració. Va explicar que la víctima està amb "dolor" i "molt indignada, molt desesperada i molt frustrada" després de saber que Alves pot sortir en qualsevol moment.

En la seva resolució, el tribunal assenyala que "la funció de la presó provisional no pot ser en cap cas la d’avançar els efectes d’una hipotètica pena que pogués ser imposada a l’acusat", ja que aquesta situació "excediria dels límits constitucionals". Alves ja ha complert a la presó una quarta part de la pena imposada, quatre anys i mig, malgrat que la sentència encara no és ferma. La decisió ha comptat –una cosa inusual– amb el vot particular del jutge ponent de la sentència, Luis Belestá, que s’ha oposat a la llibertat per considerar que el risc de fuga ha augmentat.

Davant aquesta situació, l’Audiència de Barcelona remarca que "cada escenari exigeix la seva pròpia valoració i exigeix així mateix la constatació del manteniment o, per contra, la variació de les circumstàncies, quan es tracta de revisar una situació anterior". En aquest sentit, el tribunal ha canviat la seva valoració d’aquests mesos d’apreciar risc de fuga per part d’Alves davant la seva capacitat econòmica per escapar al Brasil sense respondre a la justícia.

El tribunal valora a més que "la pena finalment imposada s’ha reduït de manera ostensible amb relació a la inferior de les peticionades (nou anys pel Ministeri Fiscal i 12 per l’acusació particular), a més ja ha complert 14 mesos de manera preventiva, amb data d’inici el 20 de gener del 2023, podent ser prorrogada en cas de persistir les circumstàncies que van motivar-ne el dictat, fins a la meitat de la condemna imposada, període en què difícilment podrà arribar a obtenir fermesa la sentència".

Menor risc de fuga

Notícies relacionades

No obstant, el tribunal assenyala que "el risc de fuga vinculat a la gravetat de la pena, en aquest moment s’ha disminuït, però persisteix en certa mesura vinculat a altres elements d’arrelament amb el seu país d’origen a què ja ens hem referit, i que sí que subsisteixen en l’actualitat". Els jutges recorden que el jugador "té un fort arrelament al Brasil, el seu país d’origen, en el qual viu gran part de la seva família, amics i els seus dos fills".

Sobre la fiança d’un milió d’euros, el tribunal remarca que Alves, segons la seva advocada, ha perdut el contracte amb el Pumes de Mèxic i amb diversos patrocinadors arran del seu processament per agressió sexual. Malgrat això, els magistrats també destaquen que "Alves ha tingut una dilatada carrera futbolística, com a figura d’elit mundial, que de segur li ha permès obtenir elevades sumes de diners.