EN LA PANDÈMIA

4.000 avis morts en residències de Madrid es podrien haver salvat

El drama de les residències a Madrid: Així simpedia derivar persones grans a lhospital | ÀUDIO

El drama de les residències a Madrid: Així simpedia derivar persones grans a lhospital | ÀUDIO

1
Es llegeix en minuts
Elena Marín

Les conclusions sobre el que va passar sobretot a l’inici de la pandèmia amb la gent gran a les residències de Madrid no són noves. Però aquesta vegada estan documentades en un informe elaborat, segons els seus promotors, amb una "metodologia semblant a la d’un judici", en la qual s’han analitzat documents oficials, investigacions d’organitzacions internacionals, declaracions judicials i testimonis de 25 persones, entre elles diverses treballadores de residències en aquells mesos, familiars de morts i l’exconseller de la Comunitat de Madrid Alberto Reyero. Amb això plasmat en un informe, els familiars de les víctimes reclamen a la fiscalia que torni a judicialitzar el que va passar a la regió madrilenya durant la pandèmia.

Notícies relacionades

La Comissió Ciutadana per la Veritat a les residències es va crear l’abril del 2023, promoguda per les plataformes Marea de Residències i Veritat i Justícia, i en l’informe conclou que "es van vulnerar drets fonamentals" i es va poder haver evitat la mort de molta gent gran que no va ser traslladada als hospitals. "S’hauria pogut evitar", apunta aquest informe presentat ahir a l’Ateneo de Madrid i al qual han assistit els portaveus de Més Madrid i el PSOE a l’Ajuntament de la capital i l’Assemblea de Madrid.

Fernando Flores Giménez, redactor de l’informe, professor de l’Institut de Drets Humans de la Universitat de València (IDH) i professor de Dret Constitucional a la mateixa universitat, ha resumit en les conclusions que "la no medicalització unida a la no derivació" va ser el que va determinar que molta de la gent morís a les residències discriminatda "per edat i discapacitat". Al seu costat, José Antonio Martín Pallín, magistrat emèrit del Tribunal Suprem i president d’aquesta comissió, va assegurar que durant aquest treball va escoltar "testimonis" que se li han quedat "gravats" per la seva cruesa.

Temes:

PSOE