Els Mossos carreguen per evitar que els sindicats de presons ocupin Justícia

Més de 200 persones participen en la protesta davant la seu de la conselleria per reclamar millores en la seguretat dels centres penitenciaris. 

Els Mossos carreguen per evitar que els sindicats de presons ocupin Justícia

G. G

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Polèmica protesta a Barcelona per l’assassinat d’una cuinera de la presó de Mas d’Enric a Tarragona en mans d’un intern que després es va suïcidar. Els sindicats penitenciaris catalans van convocar ahir una protesta davant la seu del Departament de Justícia per reclamar millores en la seguretat dels centres per evitar incidents com el de Mas d’Enric. Durant la concentració, els manifestants van intentar entrar dins de l’edifici i els Mossos d’Esquadra ho van impedir.

Durant els forcejaments es van viure moments de tensió i els Mossos d’Esquadra van carregar per evitar que els treballadors penitenciaris entressin per la força a Justícia. Més de 200 persones van participar en aquesta protesta per la mort d’una cuinera. Els manifestants, tots ells personal de les presons catalanes, van proferir insults, van demanar la dimissió de la consellera Gemma Ubasart i del secretari de Mesures Penals, Amand Calderó, i van emetre proclames com "Consellera, dimissió" i "Consellera, assassina", a més de llançar petards.

Alguns dels treballadors van llançar ous i altres objectes contra la seu de Justícia i contra la policia. D’altres es van pintar les mans amb pintura vermella i les van estampar a la façana de vidre del departament.

Els agents es van veure desbordats en una de les portes de l’edifici i van requerir l’ajuda dels vigilants de seguretat. Quan va arribar la unitat antiavalots, van començar les càrregues contra els treballadors. Aquell va ser el principal moment de tensió.

"Accés" a ganivets

Els sindicats UGT, CCOO, IAC-CATAC, CSIF, ACAIP i la Intersindical havien convocat aquesta protesta al mateix temps que es guardava un minut de silenci a totes les presons catalanes. Els representants dels treballadors penitenciaris van expressar la seva indignació davant la "línia vermella" traspassada per aquest crim a Mas d’Enric.

Atribueixen aquesta mort a la falta de mesures de seguretat i a l’increment de la violència en els últims anys a les presons, ja que molts interns tenen malalties mentals i addiccions i no s’adapten a la vida a la presó ni respecten l’autoritat. Per això, els sindicats reclamen més plantilles, més eines per reduir els presos agressius, com a esprais, i ser considerats agents de l’autoritat.

A més, els representants dels treballadors van lamentar la reacció de la conselleria arran del crim de dimecres, ja que "únicament van enviar un missatge a través de les xarxes", en el qual es parlava de "dues morts violentes", sense diferenciar entre la cuinera assassinada i el pres que la va matar i que després es va suïcidar, segons fonts d’Acaip.

Notícies relacionades

Tots els sindicats van demanar canvis en la cúpula de Justícia. Xavier Martínez, d’UGT Presons, va assegurar que el model penitenciari català falla, perquè "no pot ser que un pres amb una condemna per assassinat estigui ubicat en un lloc on té ganivets a l’abast. Estem abocats a un increment d’agressions cap a funcionaris [penitenciaris]".

Alberto Gómez, de CSIF, també va remarcar que la gestió de la inseguretat a les presons i del crim de dimecres per part de Justícia va ser "nefasta". Per aquesta raó, demana canvis estructurals en el sistema penitenciari català per garantir la seguretat i el control. Per la seva banda, Mireia Herrera, d’IAC-CATAC, va demanar "responsabilitats penals per abandonament del servei públic" als dirigents del departament.

Temes:

Barcelona UGT CCOO