Informe

Europa, sense preparació contra les crisis climàtiques

Europa, sense preparació contra les crisis climàtiques

EFE / Nuno Veiga

1
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

Europa és el continent que més ràpid s’escalfa: el doble que la mitjana mundial. La temperatura mitjana en els últims 12 mesos ha superat els 1,5 ºC; El 2023 va ser l’exercici més calorós registrat en més de 100.000 anys i la calor extrema, les sequeres, els incendis forestals i les inundacions dels últims anys continuaran sent molt presents, fins i tot en els escenaris més optimistes. L’advertència figura en la primera avaluació sobre els riscos climàtics a què s’enfronta la UE i que va publicar ahir l’Agència Europea del Medi Ambient (AEE en les seves sigles en anglès) per ajudar els legisladors a identificar prioritats polítiques i adoptar mesures.

Notícies relacionades

"Europa s’enfronta a riscos climàtics urgents que augmenten més ràpid del que creix el nostre grau de preparació. Els responsables polítics europeus i nacionals han d’actuar ara", reclama la directora executiva de l’agència, Leena Ylä-Mononen. El problema és que el ritme de les mesures no avança tan ràpid com els riscos. En molts casos no n’hi haurà prou amb una adaptació" progressiva perquè "moltes de les mesures aplicades per millorar la resistència climàtica són a llarg termini", quan l’impacte és ja evident.

Per exemple, l’onada de calor registrada durant l’estiu del 2022 va provocar entre 60.000 i 70.000 morts prematures a Europa sense oblidar les víctimes en les inundacions. L’agència mira amb especial preocupació els països del sud d’Europa, com Espanya, una regió amenaçada per "incendis forestals, els efectes de la calor i l’escassetat d’aigua per a l’agricultura, el treball a l’aire lliure i la salut humana".