Dissabte va ser la jornada que més va ploure en els últims sis mesos

Dissabte va ser la jornada que més va ploure en els últims sis mesos
1
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

La precipitació que va caure entre divendres i dissabte a Catalunya, immersa en un dur episodi de sequera, va deixar prop de cent litres per metre quadrat al Montseny i fins a mig metre de neu nova en zones del Pirineu i el Prepirineu, on moltes de les estacions d’esquí han assegurat la seva obertura per Setmana Santa.

Dissabte va ser, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), el dia més plujós de l’últim mig any, tot i que destaca que "no va ser un episodi excepcional", però sí rellevant per la situació crítica que viuen els embassaments.

Esperar uns dies

Els pantans de les conques internes del nord de la comunitat han notat lleugerament els efectes de la precipitació. En la majoria s’ha frenat el descens continuat dels nivells de reserva d’aigua, però l’increment en general ha sigut mínim.

Notícies relacionades

De fet, segons l’actualització de dades de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), les reserves de les conques internes de Catalunya ahir (14,46%) estan en el mateix punt que dijous (14,47%), fins i tot una dècima per sota que abans del temporal. Per poder veure-hi canvis significatius cal esperar uns dies perquè baixi tota l’aigua dels rius acumulada durant aquestes dues jornades de precipitacions.

El pantà de Sau va registrar un augment de gairebé l’1% d’aigua gràcies a la pujada del cabal del riu Ter –que dissabte es va multiplicar per deu respecte a dos dies abans–, però en els pròxims dies, i a mesura que aquesta aigua arribi a l’embassament, s’espera que creixi més. No és gran cosa, però canvia la tendència a la baixa de les reserves hídriques. A més, bona part de la precipitació al Ripollès i al Berguedà ha sigut en forma de neu, un gran reservori que servirà perquè els rius continuïn portant aigua als embassaments del Ter-Llobregat.