Un de cada tres catalans no es pot permetre una setmana de vacances a l’any

Un de cada tres catalans no es pot permetre una setmana de vacances a l’any
1
Es llegeix en minuts
N. M. f. J. M.

Un gruix important de les llars catalanes tenen dificultats per afrontar despeses derivades del dia a dia. Segons l’Enquesta de condicions de vida. 2023, de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat), gairebé 4 de 10 catalans (36,1% de la població, 1,3 punts percentuals més que el 2022) afirmen que no tenen capacitat econòmica per donar resposta a imprevistos de 800 euros, despeses quotidianes com per exemple haver de reparar el cotxe, arreglar la caldera o pagar una factura sobrevinguda del dentista.

En aquesta diagrama de les dificultats domèstiques, l’enquesta, feta pública ahir, també apunta a dues coordenades més: 2 de cada 10 persones (20%, respecte al 19,2% de l’any anterior) asseguren que no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada, i un de cada tres enquestats (29,8%, per un 30,9% el 2022) no es pot permetre una setmana a l’any de vacances. L’estudi assenyala que el 24,4% de la població catalana es troba en risc de pobresa o exclusió social, una xifra tres dècimes inferior a la de l’exercici anterior i en un context en el qual augmenta de manera preocupant la pobresa severa, que toca sostre: si bé el 2015 va afectar un 6,5% de la població, ara ho fa al 8,9%, després d’arribar fins al 9% el 2021.

Notícies relacionades

Polarització

En aquesta radiografia de les economies de les llars catalanes, l’Idescat també remarca una lleugera polarització, ja que s’incrementa tant el percentatge de famílies que diuen arribar a fi de mes amb "molta dificultat" (puja del 8% del 2022 al 9,2% del 2023) com el de les que ho fan amb "molta facilitat", que passen del 2,7% el 2022 al 3,2% el 2023. Tot i així, es pot dir que l’estudi també detecta un lleuger alleujament en les zones intermèdies, ja que més de la meitat de la població (53,1%, 1,9 punts més que l’any anterior) assegura que en general pot passar el mes sense fer grans sobreesforços.

Temes:

Pobresa