TRAGÈDIA A VALÈNCIA

"No ens han deixat sortir"

La Marta i el Ramón, el matrimoni mort amb els seus dos fills en l’incendi de València, van detallar l’evolució del foc per telèfon a una amiga a qui van explicar que els bombers els van aconsellar no sortir de casa i tancar-se al lavabo. Es van acomiadar de la família telefònicament.

"No ens han deixat sortir"

I. CABANES T.DOMÍNGUEZ

3
Es llegeix en minuts
I. CABANEST.DOMÍNGUEZ

"Tu saps que som aquí perquè no ens han deixat sortir", és el dur comiat, conscients de la seva imminent mort, de la Marta i el Ramón, atrapats al bany al costat dels seus dos fills de tot just vuit dies i dos anys, abans de tallar la comunicació amb una amiga amb qui van estar conversant des que va començar el foc. El matrimoni, que es disposava a baixar al portal on els esperava aquesta amiga per posar fora de perill els seus fills, va tornar a l’interior de la seva vivenda seguint les instruccions dels mateixos bombers. "Els van dir que estiguessin tranquils, que es quedessin dins i posessin draps molls sota la porta perquè no hi havia perill i era més segur quedar-se dins de casa", es lamenta una vegada i una altra aquesta amiga del matrimoni mort, que va insistir per activa i per passiva als primers bombers que van arribar que pugessin a buscar-los.

"Fas el que et manen"

El jutjat haurà d’investigar si la decisió de no desallotjar immediatament les dues torres de l’edifici va costar la vida a aquestes quatre persones. "Si una persona que entén d’incendis et diu que esperis dins, fas el que et manen pensant que això et salvarà, però no va ser així", confessa trencada al recordar les últimes paraules que va tenir amb els seus amics.

Al seu torn, des de l’Ajuntament de València s’ha optat pel silenci davant aquest fet i no s’ha volgut fer autocrítica, emparats amb el secret de les actuacions decretat pel Jutjat d’Instrucció número 10 de València.

Altres supervivents, que desobeint les indicacions dels bombers van salvar la vida, com una mare i el seu fill, o un veí que estava parlant per telèfon amb la seva nòvia quan baixava per les escales, i a qui també van dir que tornés a pujar pel risc de la inhalació de fum. Per sort, en va fer cas omís i avui és viva.

Entre els bombers ferits n’hi ha un que va intentar salvar "desesperadament" la família de quatre persones morta. En el seu intent va estar a punt de morir i està ingressat a l’hospital.

Aquesta amiga del matrimoni, que prefereix mantenir l’anonimat perquè no vol cap mena de protagonisme, aclareix que relata les converses amb ells abans de la seva mort perquè va ser l’últim desig del Ramón, que la gent sabés que van morir perquè no els van deixar sortir de casa seva. A les 17.49 exactes rep un missatge de Whatsapp: "No ens deixen sortir".

"Amb un nadó no te la jugues"

Quan els torna a trucar, li expliquen que estan seguint les indicacions dels bombers, que els han dit que no corren perill si es queden dins amb les portes ben segellades perquè no entri fum. "Amb un nadó tan petit et quedes paralitzat i no te la jugues, segueixes el que diuen els experts", argumenta aquesta amiga de la parella.

En aquell moment ja hi havia una dotació de bombers a la porta. "Al bomber que estava desplegant la manguera li vaig insistir que els ajudés, que pugés a buscar-los, i em va contestar que no corrien perill". El Ramón era fora del bany veient les possibles vies d’escapada mentre la seva dona era amb els infants dins intentant amarar tovalloles, tot i que segons li van confessar, "amb prou feines queia un fil d’aigua".

Instants després el foc es va descontrolar i ningú va donar indicacions diferents als veïns que prèviament havien instat a mantenir-se a l’interior de les seves cases. Aquesta testimoni afirma que també va parlar amb un responsable de Bomberos a la zona per dir-li que hi havia una família tancada al lavabo.

Notícies relacionades

Comiat dels familiars

Ja eren les 18.45 quan va parlar per última vegada amb la Marta i el Ramón. Van ser cinc minuts anguniosos. "Tenien dificultat per respirar, ja sabien que no en sortirien amb vida", confessa trencada per dins aquesta testimoni. Després d’aquesta trucada encara van tenir temps d’acomiadar-se dels seus familiars. Els seus cossos van ser localitzats ahir abraçats als seus fills, amb prou feines deteriorats pel foc.

Temes:

Bombers