un judici mediàtic

La víctima d’Alves va canviar de casa per l’assetjament de la premsa

Ester García, advocada de l’acusació, va explicar ahir que un dels moments més durs va ser quan es va filtrar la identitat de la denunciant i part del seu entorn va descobrir que era ella. 

La víctima d’Alves va canviar de casa per l’assetjament de la premsa

EUROPA PRESS

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La víctima de Dani Alves va passar els dies del judici "medicada" davant el seu "fràgil" estat emocional. Era la culminació de l’"infern" que va viure des que va denunciar, la mateixa nit de la violació del jugador brasiler al lavabo de la discoteca Sutton. En una entrevista amb Catalunya Ràdio, l’advocada de la denunciant, Ester García, va incidir ahir que el principal temor de la seva clienta va ser que se’n divulgués la identitat.

D’allà també que García censurés el tracte rebut de la víctima per una part de mitjans de comunicació, ja que, segons ella, "va entrar en pànic" quan diversos periodistes van voler contactar-la. L’advocada va explicar que un dia algú es va presentar davant el porter de casa seva per saber si ella vivia allà, per la qual cosa la víctima va decidir canviar de domicili. Un altre moment dur va ser quan es va fer públic a l’estranger un vídeo on se la identificava i que alguns mitjans espanyols van reproduir. "M’han tornat a violar", va afirmar que li va dir la seva clienta. En aquest sentit, en el judici, una de les seves amigues va declarar que la víctima havia rebut assistència psicològica durant el temps que va durar la investigació i, que quan es van filtrar aquestes imatges, va començar un tractament psiquiàtric.

La publicació va empitjorar la salut de la víctima, ja que les seves pors "es van complir", segons l’advocada i va complicar la preparació del judici. Així, García va remarcar que aquesta era la intenció de la filtració, que la denunciant "no arribés a judici en condicions normals per declarar". La víctima volia preservar la seva identitat perquè en el seu entorn no sabien que es tractava de la denunciant, fins i tot els seus avis se’n van assabentar pels mitjans de comunicació.

La lletrada va insistir que la sentència demostra que la versió de la víctima sobre l’agressió sexual és l’autèntica i espera que a partir d’ara pugui recuperar-se després de conèixer-se la decisió judicial. Malgrat això, García va qüestionar que algunes informacions han fet "molt mal" al posar el focus sobre la víctima i donar veu a l’agressor per "ridiculitzar-la".

La víctima també ha patit altres situacions que li han afectat la salut, com sentir comentaris en un bar del tipus "aquesta només busca diners" per part de gent que no sabia qui era o sentir com es comentava el seu cas en una sala d’espera quan va aparèixer una notícia vinculada al cas en una televisió. Per això se li va prohibir l’accés a internet.

"Desbordada"

Notícies relacionades

El mateix dia en què es va conèixer la sentència –García es trobava aquest dijous amb la seva clienta al despatx– van començar a arribar mitjans de comunicació, per la qual cosa va explicar que van haver d’acompanyar-la a un altre lloc, ja que estava "desbordada". "Això no és justificable", va assenyalar la lletrada.

Sobre l’impacte del judici al seu despatx, l’advocada va assenyalar que en més de 20 anys de professió no havia tingut mitjans de comunicació a la porta i que això ha alterat l’assistència que ofereix a altres dones. En aquest sentit, va explicar que alguna clienta li ha hagut de trucar "amagada" en un pàrquing per dir que no acudiria a la visita perquè havia vist que hi havia càmeres davant del bufet.