SUCCESSOS

Almenys 10 morts al cremar un bloc de 14 plantes a València

Les flames, impulsades pel vent i els materials inflamables de la façana, van arrasar a gran velocitat l’edifici i una altra torre contigua 

Catorze persones van resultar ferides

Almenys 10 morts al cremar un bloc de 14 plantes a València
4
Es llegeix en minuts
Teresa Domínguez

Almenys deu morts i 14 ferits, la majoria per cremades lleus i inhalació de fum, era ahir a la nit el balanç provisional d’un esfereïdor incendi que es va declarar a la tarda en un pis d’un bloc residencial de 14 plantes al centre de València i es va estendre també al bloc de vivendes contigu. Les flames es van propagar amb gran velocitat reforçades per les ratxes de vent de ponent, de fins a 50 quilòmetres per hora, la baixa humitat ambiental i la composició del revestiment tèrmic de la façana, basat en el poliuretà, que va afavorir l’avançament del foc, segons van relatar diversos veïns.

> /

Al tancament d’aquesta edició, s’havien trobat quatre cadàvers a l’edifici, que s'han ampliat a 10 al llarg del divendres. "De les 14 persones ferides, sis són bombers, cosa que indica la intensitat del treball que estan realitzant", va dir a la premsa Jorge Suárez Torres, subdirector d’emergències de València.

El sinistre es va declarar cap a les 17.30 hores a la quarta planta del bloc, situat a Campanar, un barri jove de la capital valenciana. Els dos blocs, que en total sumen 138 apartaments, es van construir fa poc més d’una dècada.

En declaracions a la televisió regional valenciana À Punt, la vicepresidenta del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de València, Esther Puchades, va atribuir la voracitat de l’incendi a un revestiment de poliuretà a la façana, un material molt inflamable. El juny del 2017, un total de 72 persones van morir en l’incendi de l’edifici Grenfell de Londres, a causa precisament d’un revestiment similar i altament inflamable a la façana.

El Vicente, un inquilí de l’edifici que tornava de fer esport i se’l va trobar en flames, va dir a TVE que creia que havien pogut sortir tots els veïns. "Sí, crec que han sortit" tots, va respondre a TVE. En un vídeo a les xarxes socials, reproduït pels mitjans, es podien veure els bombers rescatant un pare i la seva filla d’un balcó en el qual havien quedat atrapats.

El servei d’emergències regional 112 va detallar que hi havia al lloc 22 dotacions de bombers, vuit unitats mèdiques, entre les quals un vehicle per atendre múltiples víctimes, i va anunciar l’activació de la Situació 2 d’emergències, que s’estableix en casos de "danys extensos".

També la Unitat Militar d’Emergències (UME), de l’Exèrcit de Terra, es va desplaçar al lloc per ajudar en les tasques d’extinció. El 112 va explicar que l’incendi es va originar a la quarta planta i es va estendre a d’altres. "Preguem, sisplau, a veïns d’altres zones de la ciutat que no s’acostin als voltants de l’incendi per facilitar les feines dels equips d’emergències mobilitzats", va escriure a la xarxa social X l’alcaldessa de València, María José Catalá.

"Consternat davant el terrible incendi en un edifici de València", va escriure el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, a la xarxa X. Sánchez va dir que va parlar amb les autoritats locals per "conèixer de primera mà la situació i oferir tota l’ajuda que sigui necessària". "Vull traslladar la meva solidaritat a totes les persones afectades", va afegir.

Al voltant del sinistre els plors i atacs d’ansietat es van generalitzar. Hi havia persones absortes amb l’espectacle. Altres que corrien d’un costat a l’altre. Abraçant els seus familiars. Cridant. Retransmetent en videotrucada l’incendi més gran desencadenat mai a la ciutat de València. Els primers instants per a tots aquells veïns que van aconseguir escapar a temps de la immensa pira originada a la finca de Campanar van estar dominats pel pànic i la perplexitat.

La primera persona a parlar amb aquest diari va ser Adriana Banu. Entre les insistents trucades dels veïns de la finca, preocupada per com organitzaria el reallotjament d’alguns d’ells, Banu explicava que havia vist persones demanant auxili des dels balcons de la sisena i la novena planta. "No sé si els han rescatat", deia entre sanglots. "La meva filla ha sigut l’última a sortir de l’edifici, perquè el foc ha començat en un extrem i ha anat saltant d’escala en escala de manera molt ràpida", deia l’administradora.

"S’ha encès tot"

Notícies relacionades

I afegia en el seu relat un motiu de consol que no obstant no apaivagava tanta inquietud: "No sabem què ha pogut passar perquè a la instal·lació no tenim gas, tot funciona amb energia elèctrica. La façana és d’acoubon, un material amb alumini que no és precisament combustible, tot i que sí que és cert que la fibra que protegeix aquest revestiment sí que es pot encendre.

El Rai, un veí que fugia amb la seva dona i el seu fill va explicar com s’havia posat el foc a casa. "S’ha calat foc a una casa buida i ha començat a encendre’s tot, els vidres explotaven, ha vingut el foc cap a nosaltres dins en qüestió de minuts", va relatar aquest home d’uns 30 anys.

Temes:

Govern TVE