Menjar "massa proteïnes" pot perjudicar les artèries

Un estudi desmunta la idea, seguida durant dècades, que un excés d’aquests nutrients és bo. La seva ingesta abusiva augmentaria el risc de tenir malalties cardiovasculars.

Menjar "massa proteïnes" pot perjudicar les artèries
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Aquesta és una d’aquestes notícies que s’han de llegir a poc a poc, amb calma i entenent-ne tots els matisos abans d’endur-se les mans al cap. Així que comencem pel que és bàsic. Un experiment realitzat en plaques de laboratori en ratolins i, finalment, en un grup de voluntaris suggereix que la ingesta excessiva de proteïnes podria resultar potencialment nociva per a les artèries. El treball, publicat dilluns a la revista Nature Metabolism, troba que el consum excessiu d’aquests nutrients presents en carns, lactis o llegums podria afavorir l’acumulació de greixos i colesterol a les artèries i això, finalment, augmentaria el risc de tenir malalties cardiovasculars.

¿Però què significa, això? ¿Que hem de deixar de menjar aliments que contenen proteïnes? ¿Que és millor deixar enrere els suplements que proporcionen una aportació extra d’aquests nutrients? Doncs bé, ara sí, anem a la lletra petita d’aquest estudi. Perquè és aquí on hi ha moltes de les respostes a aquestes qüestions. Fa ja uns anys que un equip d’investigadors de la Universitat de Pittsburg (EUA) va trobar una relació entre la ingesta de proteïnes i els problemes cardiovasculars. Així que per entendre més i millor en què consistia aquesta relació, aquests mateixos científics van dissenyar un estudi en el qual, d’una banda, es va analitzar aquest fenomen als laboratoris i, de l’altra, també es va replicar en un grup de 23 voluntaris.

En l’estudi amb rosegadors, els experts van dividir els animals en tres grups i a cada un se li va proporcionar una dieta amb una aportació de proteïnes alta, mitjana i baixa en cada cas. Aquí ja es va descobrir que els ratolins que més proteïnes ingerien també eren els que més produïen un aminoàcid anomenat leucina. Segons van demostrar les anàlisis, aquest procés també estava associat amb una alteració d’algunes cèl·lules del sistema immune (concretament, els monòcits i els macròfags) i això, al seu torn, acabava tenint un efecte en la circulació de la sang, i finalment, en el funcionament de les artèries dels animals estudiats.

L’estudi amb persones va seguir, a grans trets, la mateixa filosofia. En aquest cas, els investigadors van seleccionar un grup de 23 voluntaris, tant homes com dones, amb sobrepès. En primer lloc, es va demanar a set pacients que en prenguessin dos menjars líquids de 500 calories cada una sense gairebé proteïnes i, paral·lelament, es va requerir a set més que repetissin exactament el mateix procés però amb uns menjars altament proteics. D’altra banda, també es van reclutar nou persones perquè prenguessin menjars estàndards de 450 quilocalories amb diferents aportacions de proteïna. En els dos casos, els científics van prendre mostres de sang abans i després de l’experiment i en diferents moments del procés de digestió.

L’anàlisi d’aquestes dades va donar a lloc la mateixa conclusió que els estudis amb animals de laboratori. "El consum excessiu de proteïnes pot afavorir processos moleculars que augmenten el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars, com, per exemple, l’aterosclerosi, que provoca engruiximent i enduriment de les artèries", comenten els científics que han liderat aquest treball. Concretament, tal com mostren les seves anàlisis, aquest fenomen es desencadena quan la ingesta de proteïnes supera el 22% de les necessitats dietètiques d’una persona. És a dir, quan hi ha un clar excés en el consum d’aquests nutrients. També sembla més prevalent entre homes que entre dones.

Notícies relacionades

Dos punts per sobre

Els resultats d’aquest estudi, segons expliquen els seus impulsors, són especialment importants perquè desmunten, o almenys matisen, la idea que un excés de proteïnes és bo. Durant dècades, de fet, s’ha dit que aquests nutrients són un dels pilars de la vida saludable i, així, també s’ha acabat promulgant la idea de "com més en prengui, millor". Un informe de la Fundació Espanyola de Nutrició apunta que Espanya és almenys dos punts per sobre del que recomanen les autoritats sanitàries.

Temes:

Estudi Nutrició