Llegir l’ull no serveix per accedir a l’historial clínic

L’escaneig de l’iris no permet aconseguir dades mèdiques, però sí que es poden conèixer algunes malalties oftalmològiques d’escàs interès per a l’empresa que obté la identificació biomètrica.

Llegir l’ull no serveix per accedir a l’historial clínic
2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

Centenars de joves i famílies fan cua en diversos punts d’Espanya perquè els escanegin l’iris a canvi de diners. La situació ha posat en alerta les autoritats, que estan investigant si requerir i emmagatzemar la identificació biomètrica és legal, tot i que es compti amb el consentiment de la persona. A falta que l’Agència de Protecció de Dades o altres autoritats emetin el seu veredicte sobre la legalitat, sorgeixen més dubtes.

¿Per a què pot servir la informació que s’obté de l’iris?

L’escaneig de l’iris és un mètode d’autentificació biomètrica que permet la filiació inequívoca d’una persona, a través d’una característica física que no canvia al llarg de la vida. És equiparable a la informació que ofereix una empremta dactilar, també única en cada persona. L’empresa que està obtenint les dades, Worldcoin –fundada per Sam Altman, director executiu d’OpenAI, l’empresa que hi ha al darrere del conegut ChatGPT–, indica que la seva intenció és crear un sistema que permeti identificar els usuaris a internet de forma anònima, com una espècie de DNI digital. També s’analitza el possible ús de l’iris per desbloquejar dispositius, com passa ara amb el mòbil i l’empremta dactilar, o per permetre o denegar l’entrada en un recinte.

¿Es poden obtenir dades mèdiques a través de l’iris?

No, tret d’un reduït nombre de malalties que afecten l’ull. A través de les taques, línies o descoloracions de l’iris no es pot saber si una persona té alguna malaltia, té dèficit de vitamines, una alteració genètica o problemes al ronyó, fetge o sistema arterial, com sosté la iridologia, una mena de pseudoteràpia. "Llegir l’iris per obtenir dades mèdiques és una llegenda urbana, pseudociència, no hi ha res demostrat científicament", explica Ferran Mascaró, oftalmòleg del Centre Mèdic Teknon. Sí que es pot saber, analitzant el fons de l’ull, si un pacient té la diabetis mal controlada, però cap altra malaltia, de manera que difícilment Worldcoin té interès a emmagatzemar dades mèdiques amb l’escaneig de l’iris.

¿DONA dades sobre malalties de l’ull?

Les principals alteracions de l’ull, com la miopia o l’astigmatisme, estan relacionades amb la còrnia o el cristal·lí, no amb l’iris, que no es veu afectat. Però a l’iris sí es poden diagnosticar un conjunt de malalties de l’ull com la neurofibromatosi (malaltia genètica multisistèmica), la uveitis (inflamació ocular) o si s’ha complicat una operació de cataractes. "Però no crec que l’interès d’escanejar l’iris sigui buscar malalties oftalmològiques", apunta el doctor Mascaró.

Notícies relacionades

¿L’ull pot veure’s AFECTAT amb l’escàner?

Difícilment. Els oftalmòlegs utilitzen diàriament escàners per analitzar la retina, l’iris o altres parts de l’ull, però "el nivell d’agressivitat és baixíssim", segons Mascaró. A més, l’escaneig es produeix una vegada, no diàriament, de manera que el nivell d’afectació ocular és mínim.