La justícia paralitza el retorn de dos menors a Ucraïna

Dos jutjats de Barcelona ordenen aturar la tornada de la Diana i l’Oleg a casa seva, a Nikopol, on suposadament rebien maltractaments.

La justícia paralitza el retorn de dos menors a Ucraïna
3
Es llegeix en minuts
Jordi Ribalaygue
Jordi Ribalaygue

Periodista

Especialista en Barcelona i àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Clàudia Mas
Clàudia Mas

Ubicada/t a Sabadell

ver +

Dos jutjats de Barcelona han paralitzat el retorn d’una noia i un noi ucraïnesos, menors d’edat, orfes i refugiats a Catalunya al seu país, en guerra des que l’Exèrcit rus el va envair fa gairebé dos anys. La Direcció General d’Atenció a la Infància i l’Adolescència (DGAIA) va traslladar dies enrere als joves de sengles vivendes a Terrassa i Palau-solità i Plegamans a un centre de menors de la Generalitat, després que la família que els albergava a la ciutat ucraïnesa de Nikopol demanés recuperar la tutela de tots dos. Les famílies catalanes que els allotgen van reaccionar acudint a la Justícia, que ha suspès per ara el retorn de la Diana, de 16 anys, i l’Oleg, de 14, a la seva llar a Ucraïna, on suposadament rebien maltractaments, segons afirmen els menors i els seus respectius pares d’acollida.

La DGAIA confirma que els jutges han dictat com a mesura cautelar que "els menors no poden tornar a Ucraïna mentre no se celebra el judici", pendent després del recurs de les famílies que allotgen els joves des que van fugir al començar l’ofensiva russa, el febrer del 2022. Els magistrats també obliguen que els dos adolescents tornin amb les famílies que els allotgen a Catalunya fins que la vista se celebri. "Ho facilitarem", respon la DGAIA.

Les famílies d’acollida del Vallès Occidental celebren la "bona notícia". Aquest dilluns es van retrobar amb els joves, després de passar una setmana al centre de menors. "Ho estem passant molt malament, tant els nens com les famílies. És tot un calvari, ja no podem més", admet Yolanda Saldaña, mare d’acollida de la Diana. Parla de "la desesperació i la impotència" que li ha generat la situació. Explica que no es deu només per haver sigut separada de sobte de la Diana, sinó perquè els dos adolescents al·leguen que els tutors legals que han reclamat la seva custòdia els maltractaven, presumptament. La Diana ho va explicar a través d’un vídeo a les xarxes socials. "No vull tornar. La família em maltractava, no m’estimava. Aquí tinc una família que estimo molt i ells a mi", va dir en la gravació.

A les famílies les van avisar el desembre que els menors tornarien a Ucraïna. "Som conscients que és una cosa temporal, tot i que ha sigut un procediment dur, ja que la Diana ha estat amb atacs d’ansietat des que ha començat aquest compte enrere", confessa la mare d’acollida. Assegura que els van dir que els menors serien allotjats a la frontera entre Polònia i Ucraïna. "La sorpresa va aparèixer el 15 de febrer, quan ens van dir que tornarien a Nikopol, un dels punts clau de la guerra, i que el següent dilluns ens retirarien els nens", relata.

La família d’acollida de la Diana va conèixer un informe que els serveis socials d’Ucraïna van emetre per a la DGAIA, en el qual definien l’adolescent com una persona amb trets "conflictius i amb un mal comportament". "Semblava la descripció d’una persona que no havia conegut mai", afirma Yolanda. Per a ella, la Diana és el contrari. "Ajuda a casa, es mostra activa, es preocupa… Ha fet un canvi de vida", remarca. En la mateixa línia s’expressa Mia Busquets, la directora de l’Institut Egara, on la Diana cursa secundària: "És una nena encantadora, empatitza amb tot el món, es preocupa per qualsevol detall… És exemplar".

Mesures extraordinàries

Notícies relacionades

Fonts judicials confirmen que les famílies van sol·licitar unes mesures cautelaríssimes per frenar la tornada a Ucraïna. Es tracta d’unes mesures extraordinàries per circumstàncies d’especial urgència. Els Jutjats de Primera Instància 14 i 16 de Barcelona van estimar que els adolescents es mantinguin de moment amb les famílies d’acollida catalanes i prohibeixen que surtin d’Espanya sense autorització judicial.

Després d’adoptar-se les mesures, les dues famílies prometen persistir i "no defraudar" els menors que es troben en situacions similars a les de l’Oleg i la Diana. "Farem el que faci falta perquè es revisin els actuals protocols catalans d’acollida de menors", reivindica Castañé.