Protecció de Dades ja investiga la ‘start-up’ d’Altman

Protecció de Dades ja investiga la ‘start-up’ d’Altman

CARLES PLANES BOU

3
Es llegeix en minuts
Carles Planas Bou
Carles Planas Bou

Periodista

Especialista en tecnologia i el seu impacte sociopolític.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

L’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha rebut "quatre denúncies relacionades amb el tractament de dades de Worldcoin", una de les quals procedent de Catalunya. De moment, les reclamacions es troben "en fase d’anàlisi". Així doncs, s’espera que el regulador decideixi en les pròximes setmanes si la investigació segueix endavant per determinar si s’estan violant les lleis de privacitat. L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (APDCAT) explica a aquest diari que encara no ha rebut cap queixa formal, tot i que alerta del risc de permetre aquesta pràctica.

Worldcoin assegura haver escanejat l’iris a gairebé 3,5 milions de persones arreu del món. A Espanya, la xifra ronda les 300.000, però podria créixer. Prova d’això són les cues de joves –i famílies– que s’han format en centres comercials de tot el país, des de Bilbao a Barcelona. La companyia va assegurar haver superat el milió d’usuaris diaris dissabte passat.

Identitat digital

L’aparent missió de Worldcoin és crear un sistema que permeti identificar els usuaris a internet de manera anònima i verificada. El projecte té dues potes més: una criptomoneda pròpia i una aplicació que funciona com a moneder digital per realitzar pagaments i transferències amb aquests actius i altres com bitcoin o ethereum.

Com a mètode d’identificació, Worldcoin utilitza una esfera metàl·lica (Orb) per escanejar el globus ocular en menys d’un minut. L’iris és una dada biomètrica que té uns patrons únics en cada persona, cosa que ho fa especialment fiable per al reconeixement. No obstant, també és un tipus de dada molt sensible que gaudeix d’una protecció especial per part de les lleis de privacitat de la UE.

Como ha advertit l’APDCAT, el seu tractament "comporta un elevat risc per als drets i llibertats de les persones". En aquest sentit, aquest organisme recorda que només es pot permetre el tractament d’aquest tipus d’informació tan crítica i sensible després d’un consentiment informat que implica saber, per exemple, detalls com qui tracta les dades i amb quina finalitat, el temps que les conservarà, si les cedirà a tercers o si es faran transferències a fora de la UE.

No obstant, Worldcoin assegura que no emmagatzema aquestes dades biomètriques, sinó que les utilitza per crear un codi numèric que funciona com un identificador digital únic. Després esborra els iris escanejats per evitar que es pugui rastrejar aquesta persona i per complir així amb les garanties de seguretat i privacitat.

A la web del projecte s’assegura que aquest sistema serà "una solució confiable per distingir els humans de la intel·ligència artificial (IA)". Plataformes com Minecraft, Reddit, Telegram i Shopify ja han tancat acords amb l’empresa per integrar la seva solució. Irònicament, el seu impulsor també està darrere d’aplicacions generatives d’IA com ChatGPT, DALL-E o Sora que, segons han denunciat múltiples experts, podrien utilitzar-se per a la suplantació d’identitat.

Incentiu econòmic

Notícies relacionades

Per incentivar l’exposició de l’iris, Worldcoin ofereix 25 unitats de WLD, una criptomoneda desenvolupada per la mateixa empresa. Aquest token havia mantingut un valor històric pròxim als dos euros, però des del 13 de febrer s’ha disparat fins a acostar-se als set. Dilluns va assolir el seu màxim, equivalent a uns 7,3 euros. En total, l’empresa ha posat 10.000 milions d’actius digitals en circulació.

Aquest incentiu econòmic desperta recels, ja que és el que porta molts a escanejar el seu iris. Gran part dels que ahir feien cua al centre comercial la Farga, a l’Hospitalet de Llobregat, eren joves originaris de Llatinoamèrica. "Tots els sistemes abusius es proven i es despleguen" en grups vulnerables amb poca capacitat de reacció, va assenyalar Javier Sánchez Monedero, investigador en el departament de Ciències de Computació de la Universitat de Còrdova, en un missatge a la xarxa social X.