Resolt un crim de fa 5.200 anys

Les restes de l’home de Vittrup, trobades a Dinamarca al costat d’un garrot de fusta, mostraven signes de violència extrema. La principal hipòtesi és que va morir víctima d’un sacrifici ritual.

Resolt un crim de fa 5.200 anys

valentina raffio

2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Fa poc més d’un segle, pels volts del 1915, en el fons d’un aiguamoll danès es van trobar les restes d’un brutal assassinat. La víctima, un home. I les proves del crim, un grapat d’ossos, un crani completament fragmentat i un garrot de fusta. En un primer moment, els forenses van creure que es tractava d’una mort relativament recent. Però després d’unes anàlisis més en profunditat va arribar la sorpresa. Aquest home havia sigut assassinat, sí, però fa 5.200 anys. Durant dècades, les seves restes es van convertir en una relíquia per a la comunitat científica. I ara, mil·lennis més tard, diversos estudis han aconseguit resoldre el misteri darrere de la vida i la mort de l’anomenat home de Vittrup.

CSI prehistòric

Com tota bona anàlisi de CSI prehistòric, el primer pas per resoldre aquest misteri era entendre qui era exactament la víctima. Segons ha publicat la revista Nature, una recent anàlisi de 317 esquelets antics descoberts a Dinamarca va descobrir que, contràriament al que s’esperava, els gens de l’home de Vittrup no tenien gaire a veure amb els dels seus contemporanis. Una vegada descoberta aquesta anomalia, una anàlisi individual de les seves restes òssies va confirmar que, efectivament, aquest home no era originari de les terres daneses sinó que era un migrant. Els experts, de fet, creuen que va néixer i va créixer al llarg de la costa escandinava, probablement a Noruega o Suècia, i que ja d’adult va migrar cap a Dinamarca.

Notícies relacionades

Un estudi addicional del seu esmalt i tosca dental, així com de les restes òssies, publicat aquesta mateixa setmana a la revista PLOS One, també va revelar més dades sobre la seva vida. Tot apunta que l’home de Vittrup pertanyia a una comunitat de caçadors-recol·lectors. Des de petit, es va acostumar a migrar a la recerca d’aliments. I fins i tot hi ha indicis que suggereixen que s’alimentava, entre altres coses, de peixos, foques i balenes.

Però alguna cosa va passar quan va complir els 18 anys perquè, tal com argumenten els experts, sembla que va arribar a Dinamarca. I allà va abandonar la vida nòmada, es va convertir en granger i va començar a alimentar-se d’ovelles i cabres. Hi ha qui creu que l’home de Vittrup podia haver sigut un esclau venut a un habitant de terres daneses o simplement un comerciant que va acabar assentant-se allà.

Temes:

Estudi Dinamarca