Un fàrmac contra l’artritis podria ser eficaç per al parkinson

Un fàrmac contra l’artritis podria ser eficaç per al parkinson
1
Es llegeix en minuts
B. P.

El parkinson és un dels trastorns més freqüents del moviment i del sistema nerviós. Amb la progressió d’aquesta malaltia neurodegenerativa, els pacients també poden experimentar demència i altres alteracions neurològiques. Només a Espanya, unes 300.000 persones pateixen parkinson i arreu del món, uns 4,1 milions de persones. El problema no és només que actualment no existeixi encara una cura, sinó que el parkinson és encara una malaltia molt desconeguda. Ara, un fàrmac que s’utilitza habitualment contra l’artritis reumatoide ha demostrat algunes possibilitats de ser eficaç per tractar aquest trastorn.

És més complex d’explicar. Però tot ha sorgit a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (Idibell), els investigadors del qual han descobert que els astròcits, un tipus de cèl·lules cerebrals, són clau en les respostes neuroinflamatòries. ¿Això què vol dir? "Que els astròcits podrien ser un objectiu potencial per a futures teràpies de la malaltia de parkinson, especialment perquè són les cèl·lules del cervell connectades al sistema vascular", assenyala a aquest diari la investigadora Antonella Consiglio. Els resultats d’aquest estudi s’han publicat a Journal of Clinical Investigation.

A l’Hospital Clínic

Notícies relacionades

L’Idibell ha desenvolupat aquesta investigació amb l’Hospital Clínic de Barcelona, que ha proporcionat la cohort de pacients estudiada. L’estudi s’ha realitzat mitjançant l’ús de cèl·lules de la pell humana derivades de pacients afectats i subjectes sans. Els investigadors han vist que molts pacients amb parkinson (tot i que no tots) presenten un "estat proinflamatori", que es caracteritza per un elevat nombre de citocines inflamatòries (un tipus de proteïnes) en el plasma.

"Estem veient que, bloquejant la inflamació, pots bloquejar la malaltia", indica aquesta investigadora.