Decepció en les famílies per l’informe de covid en residències

Lamenten que no s’assenyalin responsables polítics de la mort de 10.000 persones en geriàtrics catalans durant la pandèmia

Decepció en les famílies per l’informe de covid en residències

E. C.

2
Es llegeix en minuts
E. C.

"No ha servit per a res. Ha sigut una operació de maquillatge", va valorar María José Carcelén, portaveu de la Coordinadora 5 +1, una associació de familiars de residents en geriàtrics, de les conclusions del grup de treball parlamentari sobre l’impacte de la covid a les residències que ahir es va aprovar a la Cambra catalana amb els vots d’ERC, Junts i PSC. També es van afegir al rebuig Amnistia Internacional i l’Associació de Directors i Gerents de centres de Dependència (Ascad), a més de treballadors de geriàtrics a títol personal que van assistir a la sessió.

Poc abans de les 10 del matí, unes cinquanta persones es van concentrar davant el Parlament per expressar el seu rebuig de l’informe final sobre el drama que van viure les residències d’avis durant la pandèmia. Tal com va avançar EL PERIÓDICO, el text constata diversos errors de coordinació i d’atenció sanitària, però no assenyala culpables ni tampoc recull situacions de vulneració de drets que es podrien haver produït.

"Hi ha responsables polítics que van participar d’una negació sanitària als avis. No s’ha fet justícia i tampoc es plantegen solucions concretes", es va queixar Carcelén mentre que altres familiars denunciaven que les conclusions eren "vergonyoses". "Han fet una tasca de maquillatge per justificar el que va passar. Que es va fer el que es va poder... i no és veritat", va lamentar Carcelén. Una altra associació de familiars, Els Estels Silenciats, també va criticar l’acord parlamentari. "Es tracta d’un vergonyós mercadeig polític basat en falsedats", va lamentar en un comunicat.

Falta de voluntat

Notícies relacionades

"Ha sigut un xou. No hi ha una veritable intenció de canviar el model", va apuntar Roser Huete, treballadora jubilada d’una residència de Palafrugell amb més de 150 places, que també va assistir a la comissió. "És clar que es van vulnerar els drets, dels avis i dels treballadors. No hi havia material de protecció. És que no ens el deixaven utilitzar", va insistir Huete. "Em sembla pobre, sense autocrítica i exculpatori. És una mica decebedor i superficial", va opinar Andrés Rueda, president de l’Ascad.

"Aquest informe final ens ha fallat a tots... No aborda el retiment de comptes quan estem parlant que, en total, hi va haver 10.000 morts a les residències catalanes", va incidir Júlia Pérez, investigadora d’Amnistia Internacional a Catalunya. "S’han tancat totes les portes per a la veritat, la justícia i la reparació. I això ha passat per una falta flagrant de voluntat política", hi va afegir.