desigualtat

Salut pagarà més als metges que vulguin anar a zones rurals

Un matrimoni, a la consulta del CAP de Seròs, el 2006.

Un matrimoni, a la consulta del CAP de Seròs, el 2006.

1
Es llegeix en minuts
B.P.

Catalunya pagarà un complement d’entre 3.500 i 4.000 euros bruts anuals als metges de família i pediatres que estiguin disposats a treballar a les zones rurals més apartades. En el cas de les infermeres, llevadores i treballadors socials d’atenció primària, aquest complement serà d’uns 2.000 euros bruts anuals. És la principal mesura que contempla el Pla d’ocupació de places de difícil cobertura en l’àmbit rural en l’atenció primària, que ahir va presentar la Conselleria de Salut amb la voluntat de pal·liar la desigualtat territorial. El conseller Manel Balcells va reconèixer que, tot i així, "segurament caldrà trobar solucions molt puntuals en cada lloc" i va recalcar que hi ha una "voluntat explícita" de les associacions municipals per arribar a acords.

Aquest pla era una de les "demandes explícites" del sindicat Metges de Catalunya (MC) a l’hora de firmar el tercer acord del conveni de l’Institut Català de la Salut (ICS). Aquest acord va ser el que inicialment va portar a una vaga indefinida les infermeres, que la van desconvocar el 25 de gener. L’objectiu del pla de Salut és pal·liar la falta de sanitaris als CAP que tenalla, de manera encara més intensa, les àrees rurals i rebaixar la "desigualtat territorial" que hi ha entre l’àrea metropolitana de Barcelona i la resta de Catalunya.

Notícies relacionades

Un problema estructural

El dèficit de sanitaris (sobretot en medicina de família i pediatria, i tota la infermeria) és un problema estructural del sistema sanitari no només català, sinó europeu. N’hi ha a tot arreu i té a veure amb les jubilacions que no es poden cobrir (la població està cada vegada més envellida), però també amb una falta de planificació dels governs. Que Salut opti per redistribuir els sanitaris existents en lloc de contractar-ne més (no perquè no vulgui contractar, sinó perquè no hi ha professionals) evidencia tota la cruesa del problema.