Crisi hídrica

Llista de restriccions d’aigua a Barcelona i àrea metropolitana per sequera

Llista de restriccions d’aigua a Barcelona i àrea metropolitana per sequera

Àrea Metropolitana de Barcelona

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Fa mesos que l’àrea metropolitana, com gairebé tota la província de Barcelona, està subjecte a restriccions en l’ús de l’aigua. Fins ara, la fase d’excepcionalitat del Pla Especial de Sequera (PES) era la que estava declarada en aquesta zona de Catalunya. Ara, amb l’arribada de la preemergència, una fase de transició entre l’excepcionalitat i l’emergència, les restriccions canvien.

La gran novetat és que el consum urbà es limita als 210 litres per habitant i dia. Això no és el que es gasta únicament a les llars. Aquí s’inclou l’aigua que s’utilitza en restaurants, hotels, biblioteques, hospitals, centres cívics, oficines, etc. Se suma tot això i es divideix entre el nombre d’habitants de cada municipi. En el cas de l’Àrea Metropolitana, la majoria de ciutats compleixen, tot i que hi ha algunes excepcions com Sant Cugat del Vallès i Sant Just Desvern.

Els municipis que superin aquests 210 litres per persona i dia podran rebre multes de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). ¿I com ho poden fer per reduir el consum? Depèn de si tenen aprovades les seves ordenances de sequera, però una de les opcions és demanar les companyies subministradores que redueixin la pressió, cosa que permetria gastar menys aigua. Altres mesures que es prenguin depenen dels ajuntaments.

Notícies relacionades

L’únic un altre canvi respecte a la fase d’excepcionalitat, que estava decretada des de març al sistema Ter-Llobregat, és que la gespa per a la pràctica esportiva es podrà regar menys. Fins ara, els camps utilitzats en esports federats podien regar amb 400 metres cúbics per hectàrea i mes. En preemergència, en seran només 200. Aquí no s’inclouen els camps de golf, ja que en molts casos es reguen amb aigua regenerada i es regeixen per una altra restricció, que no s’endureix amb la preemergència.

Les altres mesures es mantenen com estaven: