‘True detective’, una sèrie amb "massa dones cap"

La sèrie estrenada fa dues setmanes en HBO Max yMovistar+ ha sigut l’últim blanc d’una campanya masclista per tenir «massa ‘girl bosses’ (dones cap). Malgrat que els professionals l’han valorat amb un 93% de crítiques positives, a la xarxa han abundat els comentaris despectius.

‘True detective’, una sèrie amb "massa dones cap"

marisa de dIOS

3
Es llegeix en minuts
marisa de dIOS

Fa uns dies es va publicar un estudi del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) que afirmava que el 44% dels homes a Espanya considera que les polítiques d’igualtat "han arribat tan lluny" que "discriminen" els homes. Però sembla que el discurs que qüestiona els èxits feministes també arriba a les produccions audiovisuals. L’últim títol que ha patit una campanya d’odi masclista és la sèrie True detective: noche polar, estrenada fa dues setmanes a HBO Max i Movistar Plus+.

‘True detective’, una sèrie amb "massa dones cap" /

La quarta temporada de la mítica producció, que s’ha reformulat en clau femenina gràcies a la incorporació d’una showrunner (la mexicana Issa López) i dues actrius com a protagonistes (Jodie Foster i l’exboxejadora Kali Reis), ha sigut víctima del fenomen conegut en anglès com a review bombing. Consisteix en el degoteig massiu de comentaris negatius als portals de crítica audiovisual que incorporen l’opinió de l’audiència, com Rotten Tomatoes o IMDB.

Produccions com El señor de los anillos: los anillos de poder ja ho van patir pel fitxatge d’actors negres, tot i que també sol ser comú quan es tracta de títols amb lideratge de personatges LGTBI, com es va produir amb el tercer episodi de The last of us, o femenins, com va passar amb Capitana Marvel i les Caçafantasmes del 2016. És la croada antiwoke.

En el cas de True detective: noche polar, per exemple, els professionals valoren la sèrie a Rotten Tomatoes amb un 93% de crítiques positives, mentre que els fans es mostren molt més descontents, amb una puntuació del 67%.

"Lesbianes oprimides"

"Massa girl bosses [dones cap]"; "Les noves noies dures en aquesta versió de neu no m’impressionen"; "Una altra franquícia que deixa l’home com a malvat", són alguns dels comentaris que es poden llegir a Rotten Tomatoes i que ataquen directament la representació femenina en aquesta última temporada, ambientada a Alaska i amb presència de personatges indígenes, concretament del poble inuit.

Encara més: "Jodie Foster és genial, tota la resta és la mateixa porqueria cansada i mandrosa feta per a audiències modernes"; "Pots olorar el DEI [diversitat, equitat i inclusió] en tot com un fong en el peix que asfixia el xou que una vegada va ser increïble. Fa temps que Woody (Harrelson) i Matthew (McConaughey) –protagonistes de la primera temporada– van ser reemplaçats per lesbianes oprimides i caribús suïcides"; "És clar que la sèrie vol distanciar-se el màxim possible de l’obra original. Amb la feminitat, els somnis i la falta de significat, la quarta temporada ho fa de manera magistral"; "Massa temps dedicat a assegurar-se que totes les persones que la miren no se sentin ferides per no ser-hi representades d’una manera o altra".

Notícies relacionades

La creadora dels nous episodis, Issa López, no va dubtar a atribuir les valoracions negatives al sexisme de certs fans de la saga. "Si et va agradar el capítol d’ahir a la nit i tens un compte de Rotten Tomatoes, ¿podries anar-hi i deixar una ressenya? Els bros i el fandom de la primera temporada s’han proposat reduir la qualificació, i és una mica trist tenint en compte totes les valoracions de 5 estrelles que tenim", va escriure a X (anteriorment Twitter), tot i que després va esborrar el missatge i el va substituir per un altre en el qual es penedia d’haver generalitzat sobre qui estava fent el review bombing.

Amb dos episodis emesos fins ara dels sis previstos, el cert és que True detective: noche polar ha apostat per dos personatges femenins directes i poc habituals.