Sentència

La devolució de menors al Marroc el 2021 va ser il·legal, diu el Suprem

zentauroepp24953800 ceuta191118085802

zentauroepp24953800 ceuta191118085802 / REDUAN

1
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Suprem ha ratificat que la devolució de menors marroquins des de Ceuta al Marroc portada a terme per les autoritats espanyoles l’agost del 2021 va ser il·legal per l’"absoluta inobservança" del que preveu la llei d’estrangeria, on hauria sigut necessari l’obertura d’un procediment administratiu individual sobre cada afectat, per determinar la seva maduresa i amb la intervenció del fiscal per vetllar pels seus drets.

La Sala Contenciosa Administrativa de l’alt tribunal, d’acord amb la Fiscalia, considera que es van vulnerar els drets a la integritat física i moral dels menors que van ser tornats al Marroc directament, perquè això és el que passa quan es posa una persona en seriós perill de patir un dolor corporal o psíquic. Segons el Suprem, no pot negar-se que això no passés en aquest cas, perquè l’Administració no va fer cap ponderació de l’interès dels menors, ni en va comprovar les circumstàncies individuals.

Notícies relacionades

El Suprem rebutja els recursos de l’Advocacia de l’Estat i de la Ciutat Autònoma de Ceuta contra les sentències d’un Jutjat de Ceuta i del Tribunal Superior de Justícia d’Andalusia que van estimar les raons de la Coordinadora de Barris per al Seguiment de Joves i Menors. Les esmentades resolucions van establir que Espanya va incórrer en una via de fet al no seguir els procediments establerts en la llei i el Reglament d’Estrangeria.

L’alt tribunal diu que entén perfectament la gravetat dels fets esdevinguts els dies 17 i 18 de maig de 2021 a Ceuta, quan es va produir l’entrada massiva i il·legal d’unes 12.000 persones, de les quals 1.500 eren menors, cosa que va suposar un extraordinari repte tant per a l’Estat com per a la comunitat autònoma, ja que tant les instal·lacions com la capacitat d’actuació es van veure desbordades.