Exàmens teòrics de conduir per abaixar l’alta reincidència

Exàmens teòrics de conduir per abaixar l’alta reincidència
1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

En el pla estratègic anunciat ahir per la Conselleria de Justícia per reduir els ingressos als centres penitenciaris no només hi figuren mesures com les polseres GPS com a alternativa a l’ingrés a la presó o la creació d’un equip d’assessorament tècnic per als jutges; també recull accions per agilitzar els tràmits i impulsar la reinserció del reclús. Una consisteix a fer servir la tecnologia punta per millorar les compareixences periòdiques dels investigats quan el magistrat ho acordi com a mesura cautelar (apud acta) perquè no fugi. Si no acudeix als jutjats a firmar, el jutge en pot ordenar la presó provisional. La previsió és implantar aquesta primavera una aplicació de biometria (reconeixement facial) que permetrà identificar la persona. Fins ara era manual. El tràmit es podrà fer no només al jutjat que va prendre la decisió, sinó també en altres dependències judicials.

Notícies relacionades

Una altra de les mesures està relacionada amb la reducció de l’ingrés a la presó de multireincidents en delictes de trànsit. La reincidència en els delictes viaris és de les més altes: un 20%. Per això Justícia pretén que en el programa individual de tractament de l’intern pugui incloure la preparació per a l’examen teòric del permís de conduir o de la recuperació de punts, prova que es podria fer durant el seu empresonament. En aquest sentit, els interns podran disfrutar de permisos per realitzar els exàmens pràctics, que per raons evidents no es poden dur a terme en un centre penitenciari.

La intenció és, a més, que els reclusos es puguin acollir a mesures alternatives a la presó (com per exemple cursos) per penes diferents dels delictes pels quals estan complint condemna. El 2024 s’incorporaran 12 professionals per donar sortida als 700 casos de cada any. Hi ha un miler de presos que compleixen penes de privació de llibertat que esperen iniciar una mesura alternativa.

Temes:

Justícia