El Govern augmenta les ajudes per reparar fuites d’aigua

Mascort assenyala que s’acumulen ja 880 sol·licituds de finançament per millorar la xarxa de subministrament de més de 700 localitats.

El Govern augmenta les ajudes per reparar fuites d’aigua

Laura Busquets

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

En els últims dies, alguns ajuntaments han expressat queixes perquè no es resolien les seves peticions d’ajut econòmic a l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) per fer obres de millora a les xarxes de proveïment d’aigua. Aquest dimarts, la Generalitat, per donar-los resposta a tots, va aprovar incrementar de 90 a 200 milions d’euros les ajudes destinades al món local per fer front a la sequera, amb inversions enfocades a un ús més responsable de l’aigua.

El conseller d’Acció Climàtica, David Mascort, va detallar que s’acumulen ja 880 sol·licituds de més de 700 localitats. Per aquesta raó, la partida destinada a reparar fuites d’aigua en xarxes municipals passarà a ser de 120 milions d’euros i no de 50 com estava previst. El Govern ha hagut d’incrementar en un 140% el pressupost per fer front a l’alta demanda.

Les altres ajudes que es dupliquen són per mitigar i adaptar-se a les conseqüències del canvi climàtic, unes subvencions que tindran ara 80 milions d’euros de pressupost, el doble del previst. "Respondrem a totes les peticions en les pròximes setmanes. No hem retardat res. Simplement ampliem el pressupost per poder ajudar tothom", va apuntar Mascort.

En concret, el conseller va afirmar que donaran resposta a les peticions que vagin associades a un projecte presentat que sigui realitzable. És a dir, els consistoris han d’aclarir en la sol·licitud què és el que pretenen reparar i com.

Notícies relacionades

L’ACA, en paral·lel, continua assessorant els municipis perquè elaborin plans d’emergència per sequera. Aquests documents han de servir per estalviar al màxim quan es declari aquesta fase, previsiblement la primera setmana de febrer.

Amb aquestes ampliacions, el Govern ha sumat ja prop de 560 milions d’euros per fer front a la situació de la sequera des que va activar el Pla Especial de Sequera (PES) el setembre del 2021. En molts casos, són diners que han servit per recolzar els agricultors que han patit pèrdues a les collites.

Temes:

Aigua Govern