Salut crea un "enllaç" entre els CAP i els hospitals

L’objectiu és evitar casos de duplicitats o de rebuig i fer un seguiment de les proves i consultes que sol·liciti l’atenció primària

Salut crea un "enllaç" entre els CAP i els hospitals

el periódico

2
Es llegeix en minuts

La Conselleria de Salut desplegarà en els pròxims mesos una nova figura, la dels referents assistencials, que farà d’"enllaç" entre l’atenció primària i els hospitals. Així ho va avançar en una entrevista a l’agència ACN el conseller Manel Balcells, que donarà més detalls quan es presentin de manera oficial. L’objectiu és "millorar" la relació entre centres de salut i centres hospitalaris, una mica malmesa l’últim any ja que els CAP acusen els hospitals de rebutjar derivacions a l’especialista de la primària. Tot i així, la mesura ha sigut rebuda amb escepticisme pels metges de capçalera. "No hi veig el sentit, crec que és més voler ocupar espais en situació de crisi que no una mesura que hagi de ser veritablement útil", va dir a EL PERIÓDICO Jaume Sellarès, metge de família i vicepresident del Col·legi Oficial de Metges de Barcelona (COMB).

La idea és que els referents assistencials facin seguiment de les proves que demanen els CAP, per evitar rebutjos o duplicitats i reduir les llistes d’espera, també de les visites a l’especialista. "El gran objectiu del 2024 serà millorar la relació entre la primària i l’hospital", afirma el conseller. Balcells va defensar que ara es triga menys a accedir a una cita al CAP, però va admetre que encara falta millorar i que existeixen diferències territorials.

Per al metge de família Jordi Mestres, membre de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic), aquesta mesura és una "bona idea sobre el paper", però s’ha de veure "com es concreta en la realitat". "Ja existeix una figura semblant, la de la infermera d’enllaç entre hospital i primària, i funciona bé des d’un punt de vista de coordinació amb els pacients que són donats d’alta de l’hospital per fer seguiment en la primària", assenyala Mestres. Segons ell, els hospitals continuen rebutjant derivacions de la primària. "Caldrà veure quines atribucions es dona a aquesta figura, perquè si serveix per continuar rebutjant però amb un somriure… No ho veig", conclou.

El conseller assenyala que si el 2023 s’han dedicat a "millorar les condicions dels professionals", amb referència als convenis col·lectius firmats en la sanitat pública (el de l’ICS ha motivat diverses vagues el desembre, com la indefinida del sindicat Infermeres de Catalunya), el 2024 centraran els esforços organitzatius a ordenar "fluxos, mapes i funcionalitats per millorar els resultats de salut".

Notícies relacionades

Una de les mesures que proposaran és precisament la de crear la figura dels referents assistencials. Seran professionals de l’atenció primària, pactats amb els hospitals, i que faran seguiment de les proves i consultes que sol·licitin els CAP, va explicar Balcells. S’haurà de veure quants referents es despleguen a Catalunya i això dependrà del territori que cobreixin, aspectes que es presentaran més endavant. "Són canvis estructurals que estem fent per millorar l’accessibilitat", destaca.

La idea de Salut és maximitzar la coordinació entre els centres d’atenció primària i els hospitals de referència a través també de comissions tècniques.