Els metges demanen que es porti mascareta si es tenen símptomes

La Conselleria de Salut descarta de moment sol·licitar a Sanitat que ordeni l’obligatorietat d’haver d’utilitzar el tapaboques

Els metges demanen que es porti mascareta si es tenen símptomes

ARCHIVO / LA OPINIÓN

2
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Els metges i les autoritats sanitàries criden la població a utilitzar la mascareta quan es tinguin símptomes d’algun virus respiratori. El tapaboques, segons recorda la comunitat mèdica, és una mesura efectiva per frenar l’augment continuat dels virus respiratoris (especialment la grip i la covid-19) que saturen, cada dia més, els serveis d’urgències tant dels hospitals com dels centres de salut de tot Espanya. A més, també demanen reforçar la vacunació de la covid-19 en persones majors de 60 anys, amb una cobertura que aquest any és insuficient.

A les farmàcies de Barcelona, sobretot des del 20 de desembre, s’ha disparat la venda de tests d’antígens (principalment els que detecten alhora la grip A, la grip B i la covid-19) i d’antigripals. I no només això: també de mascaretes, quan ja es creia que s’havien desterrat. Tot i així, els metges creuen que s’ha de reforçar, encara més, l’ús del tapaboques.

"Davant el repunt estacional de virus respiratoris, recordem la importància de la vacunació i les mesures preventives. Ventilació, higiene i mascareta. Permetre absències a treballadors amb símptomes per cuidar la salut de tothom. I reforçar els professionals a les comunitats autònomes", ha demanat a X (abans Twitter) la ministra de sanitat, Mónica García.

Crida a la calma

A Catalunya, la Conselleria de Salut ha emès aquesta setmana un comunicat per cridar a "la tranquil·litat i la calma" de la població ("els dispositius sanitaris estan preparats per donar una assistència de qualitat", assegura el departament que dirigeix Manel Balcells) i incidir en les mesures preventives, com portar mascareta "si es tenen símptomes respiratoris i evitar el contacte amb persones fràgils mentre s’estigui malalt".

Notícies relacionades

El juny de l’any passat, el Ministeri de Sanitat va derogar l’obligatorietat de la mascareta als centres sanitaris, les residències i les farmàcies, i el seu ús va passar a ser una recomanació. El Govern català descarta, almenys de moment, demanar a Sanitat que torni a ser obligatòria als hospitals.

Tot i així, la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (Camfic) recomana recuperar les mascaretes, que "són altament recomanables", així com que la gent gran i qui té malalties de base greus es vacunin de grip i de covid-19. "Les persones amb símptomes que van als centres sanitaris haurien de portar mascareta i també els professionals de la salut de residències i hospitals amb pacients vulnerables", diu el president de la Camfic, Antoni Sisó.