La família de Jubany, obligada a pagar les proves d’ADN

Justícia ja s’ha compromès a tornar l’import que ja s’ha pagat pels tests ordenats pel jutge i ho atribueix a un «error de procediment».

La família de Jubany, obligada a pagar les proves d’ADN

Epi_rc_es

1
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La família d’Helena Jubany, la bibliotecària assassinada el desembre del 2001, ha hagut d’avançar els diners de l’última prova de l’ADN que la Universitat de Santiago de Compostel·la ha efectuat per ordre del jutjat de Sabadell que instrueix aquesta causa. Es tracta d’una anàlisi comparativa conjunta dels perfils genètics dels investigats, Santiago Laiglesia i Xavi Jiménez, amb el material biològic trobat al jersei que vestia Jubany el dia dels fets. És una anàlisi més complexa que les portades a terme per part de la Policia Nacional i l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses fins ara i que s’ha de fer al centre d’investigació gallec. Anteriorment, les anàlisis practicades pel cos policial i l’institut havien acarat per separat els perfils dels sospitosos amb el material del jersei i en els dos casos el resultat va ser negatiu.

Notícies relacionades

Per aquest motiu, a petició de Benet Salellas, l’advocat que exerceix l’acusació particular en representació de la família de Jubany, i en contra del criteri de la fiscalia, el jutge de Sabadell va ordenar practicar aquesta comparació. Però aquest examen més exhaustiu per part dels científics del Centre de Ciències Forenses de la universitat gallega s’ha demorat més del previst perquè la conselleria es va negar a pagar els 605 euros que costava.

Al tenir constància d’aquesta negativa per part del Govern, la família Jubany ha pagat l’import de l’anàlisi per esquivar el bloqueig. Els 605 euros, remarca Joan Jubany, germà d’Helena, han sortit dels diners "recollits gràcies a les campanyes de mecenatge". Consultada al respecte pel programa de Crims, la Conselleria de Justícia ha investigat els fets i s’ha compromès a reparar-ho. Fonts del departament afirmen que la negativa de Justícia s’ha degut a un "error de procediment" i han assegurat que el compromís de la conselleria és tornar els 605 euros a la família Jubany. No és l’única ensopegada que afronta una investigació judicial que porta 22 anys sense aclarir què va passar amb la bibliotecària de Sentmenat, que va ser llançada inconscient la matinada del diumenge 2 de desembre del 2001.