Tradicions nadalenques

La moda d’anar al bosc a buscar el tió de Nadal alarma els agents rurals

Protecció Civil insta les famílies a respectar les espècies protegides i a no alterar l’entorn natural.

2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

De totes les espècies que habiten els boscos, només el tió de Nadal apareix just durant aquestes dates. És quan la majoria dels caçadors, nens acompanyats pels seus pares, recorren les zones forestals catalanes per triar el millor tronc nadalenc que els acompanyarà durant les festes. Aquest costum d’anar al bosc a buscar el tió, que va aparèixer fa uns anys i sembla que va arribar per quedar-se, no només té la seva part lúdica, sinó que pot ser una bona manera de transmetre a les generacions més joves un respecte per la natura.

Davant aquesta situació i per prevenir riscos, Protecció Civil i el cos d’Agents Rurals han publicat diverses recomanacions per anar a buscar el tió de Nadal amb seguretat i respecte a la natura. La més important és que els adults es facin càrrec dels més petits, a més a més s’han de preparar bé i informar-se de la previsió meteorològica. Així mateix, es recorda que no s’han d’agafar espècies protegides, no s’ha de trencar cap element vegetal ni perseguir animals i no s’han de deixar escombraries. Dins els espais naturals protegits tampoc està permès recollir cap espècie de flora.

Més enllà del tió de Nadal, hi ha prohibicions i restriccions pel que fa als arbres, arbustos i plantes utilitzades en la decoració nadalenca, com l’avet, el grèvol i el galzeran, per la qual cosa es recomana la seva adquisició en botigues, mercats i fires. A Catalunya no està permès tallar o desarrelar arbres, com l’avet, del medi natural amb finalitat decorativa. El boix grèvol (Ilex aquifolium) és una espècie protegida i la seva recol·lecció està totalment prohibida. Aquesta espècie serveix de refugi per a molts animals i els seus fruits vermells són tòxics per als humans, però són una important font d’aliment per a les aus a l’hivern.

Alternatives sostenibles

El galzeran (Ruscus aculeatus) no té regulació, però es recomana no recollir-ne, mentre que la molsa té una funció important com a refugi per a invertebrats, evita l’erosió i té una gran capacitat per absorbir aigua i mantenir la humitat.

Notícies relacionades

Per això, des de la Generalitat, s’insta a alternatives sostenibles per decorar el pessebre com ara plantes i materials reciclats: escorça, cartró, serradures, sorra, pedres i gespa artificial, que a més es poden reutilitzar, d’un any per l’altre. Es pot recollir molsa en quantitats molt petites i exclusivament per a ús particular, i sempre que ens informem per no incomplir la normativa del lloc.

Durant aquestes dates, els agents rurals vigilaran les zones forestals per evitar infraccions en la recol·lecció de plantes, arbres i arbustos, i faran inspeccions en botigues, mercats i fires per conèixer l’origen dels productes naturals comercialitzats. En cas de detectar alguna infracció s’imposarà la denúncia pertinent i es requisarà el material sostret del medi natural.