El Barcino va fer fora l’entrenador investigat per abusos sexuals

El sospitós «seguia els nens per tots els camps» després de ser acomiadat el 2015, segons afirma el director del club ubicat al districte barceloní de Sant Martí.

El Barcino va fer fora l’entrenador investigat per abusos sexuals

germán gonzález J. G. ALBALAT

2
Es llegeix en minuts
GERMÁN GONZÁLEZ. J. G. ALBALAT

J. C. O. C. –l’entrenador de futbol investigat a dos jutjats, un de Barcelona i un altre de Badalona, per presumptament agredir sexualment alguns menors que va entrenar quan estava en equips de benjamins i alevins– va ser acomiadat de dos clubs quan es van conèixer els abusos. Un va ser el Barcino, al districte de Sant Martí de Barcelona, el president del qual, Tomás Desembre, va expulsar l’imputat la Setmana Santa del 2015 després de sorprendre’l als vestidors amb dos menors. Els responsables del Barcino van informar d’aquests fets els pares dels menors així com la Federació Catalana de Futbol i van buscar assessorament legal per anar contra l’entrenador acomiadat. "L’advocada ens va dir que era la seva paraula contra la nostra i que per això havien de ser els pares els que havien de denunciar, fins i tot els vam oferir assistència jurídica des del club", explica Desembre.

Ningú va denunciar, remarca el dirigent del Barcino, que assegura que el sospitós "seguia els nens per tots els camps" després de ser acomiadat el 2015. Poc temps després, l’entrenador investigat va començar la seva etapa en un altre club de Badalona. No obstant, J. C. O. C. va entrenar durant anys nens d’aquest equip de Badalona i només va parar un temps quan va ser acusat de tenir pornografia infantil, delicte pel qual va ser condemnat a la presó i inhabilitat tres anys i mig per estar amb menors per un jutjat penal de Barcelona el 2020. Malgrat això, mesos després va tornar al club de Badalona on ja el coneixien i no li van demanar el preceptiu certificat de Delictes de Naturalesa Sexual per entrenar, segons fonts policials.

Allà va estar fins que fa un any, abans del Nadal del 2022, va ser denunciat per dos casos més d’agressions sexuals a menors, una investigació que se segueix en un jutjat de Badalona. La que afecta víctimes del Barcino, amb tres casos de moment i que van passar la temporada 2014/15, s’instrueix en un jutjat de Barcelona. Tomás Desembre explica que, quan va acomiadar l’investigat fa vuit anys, va rebre missatges anònims de clubs anteriors en els quals el sospitós havia entrenat que li van explicar que també van decidir expulsar-lo pel seu comportament amb els menors.

Protocol antiassetjament

Notícies relacionades

Des del primer moment, el president del Barcino ha mostrat la seva total col·laboració amb la Justícia, acudint a declarar davant la policia en diverses ocasions, a més de deixar clar el compromís del club de Sant Martí per erradicar qualsevol comportament d’assetjament sexual a menors. El Barcino, que compta amb uns mil nens i nenes en totes les seves categories, té tallers i imparteix formació als seus entrenadors i col·laboradors per detectar i prevenir aquests casos, a més d’un protocol d’actuació.

En aquest sentit, un dels seus preceptes és que no hi pot haver un entrenador sol al vestidor quan els menors es canviïn. "Si, per la raó que sigui, no poden estar i només n’hi ha un, aquest s’ha de mantenir fora, controlant amb la porta oberta", explica el dirigent del club barceloní. A més, també demanen cada any als seus entrenadors el certificat de Delictes de Naturalesa Sexual per poder exercir.